Stop vacanţă, start aglomeraţie în Arad

Data publicării:
stop vacanta prima

Aproape 30.000 de copii din Arad se îndreaptă în fiecare dimineaţă spre şcoli şi grădiniţe. Cei mai mulţi nu au nicio grijă în ceea ce priveşte transportul, pentru că de acestă problemă se ocupă.... părinţii. Motivele ţin de calitatea slabă a transportului public, dar mai ales de comoditate. Întrebăm: - Consideraţi că e mai sigur sau...? ”Nu, e mai comod”. - Ce v-ar determina să renunţati să duceţi copilul cu maşina la şcoală? ”Nu ştiu, un autobuz ca în Germania”, ”Până ajung la tramvai cu ei şi sunt mici, prefer să îi duc cu maşina”. - Există ceva ce v-ar putea determina să renunţaţi la asta? ”Da, dacă ar fi un transport făcut de şcoală, pentru şcoala respectivă”, ”Nu am cu ce altceva”, - Transportul public? ”Nu avem, din Vladimirescu unde locuim noi nu”. - Dar este tramvai şi acolo! ”Dar... n-ai vrea să circuli cu el”.

 

Nici în ceea ce priveşte siguranţa, transportul copiilor la şcoală cu maşina nu se justifică, în acest sens statisticile poliţiei fiind cât se poate de liniştitoare.  ”Aradul este un judeţ sigur şi nu au fost înregistrate răpiri de copii, iar în ceea ce priveşte accidentele rutiere, în cursul anului 2013 au fost înregistrate doar două accidente grave în care au fost victime pietoni”, ne spune Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.



În lipsa unei campanii de susţinere a transportului public, Primăria speră că problemele din trafic vor dispărea atunci când elevii vor merge la şcoală pe bicicletă. Municipalitatea vrea să investească, anul acesta, 6 milioane de euro în construirea de piste. ”O componentă importantă este dezvoltarea reţelei de piste pentru ciclişti iar aceasta este desigur un segment care se adresează în primul rând populaţiei tinere, populaţiei şcolare”, afirmă Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Până obiceiurile părinţilor se vor schimba, singura măsură luată pentru fluidizarea traficului o reprezintă dirijarea circulaţiei de către Poliţia Locală în zece puncte din oraş. Din estimările poliţiei, reiese că, la orele de începere a cursurilor, în apropierea şcolilor sunt de zece ori mai multe maşini decât în oricare alt moment al zilei.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri