Studenţii străini, pregătiţi să depăşească bariera de limbă

Data publicării:
studenti limba

„Am 24 de ani şi străbunicul meu a fost român. Am vrut să mă întorc la origini şi să aflu mai multe despre această ţară", spune Tijana Andelkovic, studentă din Serbia. ”Am venit la Timişoara pentru că am obţinut o bursă şi pentru că am auzit că este foarte frumoasă. Am venit să învăţ la Universitatea de Medicină. Voi lucra în Uniunea Europeană", spune și Kantaporn Dejwuttipreeda, studentă din Thailanda. „Sunt din Lima, am 30 de ani şi am ajuns la Timişoara săptămâna trecută, pentru că părinţii mei sunt aici şi mi-au spus că ar fi o şansă grozavă pentru mine să învăţ aici", precizează Fernando Alva, student din Peru.

Numărul celor care studiază limba română la Universitatea de Vest s-a dublat faţă de anul trecut. Aşa se facă că, alături de cei trei tineri, alţi aproximativ 150 vor studia în următoarele două semestre doar limba româna. Este procedura standard înainte de a urma cursurile facultăţilor la care au fost admişi: „O să fiţi împărţiţi în mai multe grupe. În primul semestru o să facem numai română generală, iar în al doilea vom lucra pe limbaje specializate".

„Învaţă să se descurce în România, învaţă banii, învaţă să numere, învaţă produsele alimentare, absolut tot ca să se poată descurca. Pe lângă asta, învăţăm şi gramatică", ne spune Cristina Sicoe, preparator la Universitatea de Vest.

Cursurile de limba română pentru tinerii străini se ţin la Universitatea de Vest. „În 2014 avem peste 600 de cetăţeni din alte ţări care studiază la noi. Dintre aceştia, 140 sunt studenţi în anul pregătitor d elimbă română", afirmă Florin Jurcă, ofiţer de presă la Universitatea de Vest din Timişoara.

Pe lângă studenţii străini de la UVT, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara învaţă aproximativ 1.200 de tineri de peste graniţă, în timp ce la Politehnica merg la cursuri aproximativ 500 de tineri veniţi din străinătate. Alţi aproape 200 de studenţi străini învaţă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului. În oraşul de pe Bega, din cei 50.000 de studenţi, peste 2.000 sunt străini.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: G. Ştefăniţă/ A. Hrişcu
Editor web: C. Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri