Sari la conținut

Succes românesc pe tărâm italian. Cu un device premiat în Tokyo, o firmă din Timișoara cucerește piața europeană

”Un dispozitiv care a fost premiat la un congres internațional la Tokyo, care în principiu se instalează pe mașinile clienților” - Alături de echipa de IT-iști pe care o conduce, Călin Crișan a lucrat mai bine de trei luni la device-ul care monitorizează tirurile ce străbat lumea de la un capăt la altul. Echipa de IT-iști de la Timișoara a dat însă lovitura cu o funcție nouă:

”Cu acest dispozitiv putem să le permitem transportatorilor, ce tranzitează Ungaria, să plătească taxa de autostradă”.

Practic, în momentul în care mașina care are instalat device-ul ajunge pe autostrada din Ungaria, acesta transmite datele spre un centru de comandă, care efectuează plata online a vignetei. Planul e la început, iar timișorenii și-au propus să îl extindă în toată Europa, mai ales că lucrează cu firme care străbat tot continentul.

”Avem clienți care mențin pacea în țări cu zone de conflict”, - În ce țări? ”Kosovo. Avem clienți care se ocupă de explozibilul care ajută la construirea autostrăzilor”, explică Călin Crișan, inginer IT.

Programul și gadgetul au convins zeci de firme din Occident să își urmărească mașinile cu ajutorul specialiștilor din orașul de pe Bega. De la cele mai securizate transporturi bancare, la materiale de construcție. Iar cum afacerea a avut succes, firma din Timișoara și-a deschis primele filiale în Italia.

”Văzând că toată ziua mâncăm în Timișoara în restaurant italiene ne-am gândit să le lumăm revanșa și să vindem și noi românii, în Italia”, spune Claudiu Suma, manager firmă IT.

Primele birouri au fost deschise la Roma, Ancona și Palermo, ceea ce le-a adus contracte cu peste 400 de firme italiene. În fiecare an, câștigurile companiei timișorene s-au mărit cu zeci de mii de euro, iar anul acesta, un nou birou a fost deschis la Milano. Angajații italieni compară afacerea românească cu cele mai succes rețete internaționale.

”Sincer, experiența a fost mult mai interesantă și mai benefică decât mă așteptam. Maturitatea lui Claudiu... Pot să îl compar, într-un fel, cu Steve Jobs”, spune Marcello Palazzolo, angajat al unei filiale din Palermo.

Pariul câștigat pe piața din peninsulă i-a convins pe IT-iștii din Timișoara să își extindă și mai mult afacerea. Așa că acum lucrează la deschiderea viitoarelor filiale, din Marea Britanie și Orientul Mijlociu.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Andrei Marina
Editor web: Călin Țenche