Sari la conținut

Test de efort, pentru sport sănătos. Sportul practicat greşit poate să aibă efectul invers

”Acum eşti la 65 de rotaţii pe minut. Încearcă să creşti peste 70!” - Roxedia Lugojan a aflat în urmă cu doi ani, la un control de rutină, că are probleme cu tiroida. Pe lângă tratament, medicul i-a recomandat să slăbească. În paralel cu dieta i s-a spus să facă și sport. Nimeni nu a lămurit-o însă ce exerciții trebuie să facă.

”A trebuit să fac ceva să slăbesc. M-am dus la sală şi antrenorul meu m-a trimis să fac un test de efort înainte de-a începe cu mine, ca să ştie cum să lucreze cu mine, să avem beneficii cele mai bune”, spune Roxedia Lugojan, pacientă.

Abia după testul de efort tânăra a reuşit să piardă în greutate. Se face cu ajutorul unei biciclete statice și cu electrozi care monitorizează toate reacţiile organismului, în timpul efortului.

”Presupune monitorizarea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale, electrocardiogramei, funcţiei respiratorii şi cea mai importantă este analiza de gaze respirate în timpul efortului, cât oxigen şi cât dioxid de carbon elimină în timpul efortului. Toţi aceşti parametri ne permit să stabilim exact condiţia fizică actuală”, precizează Claudiu Avram, medic specialist în reumatologie.

Femeia a slăbit cinci kilograme, iar acum, după două luni, s-a prezentat din nou la control. Rezultatele sunt vizibile. Este un caz norocos, însă cea mai mare parte a populaţiei nu ştie cum să facă sport.

”Undeva la 90% dintre cei ce vin într-o sală de fitness, cam asta se întâmplă cu ei. Oamenii, din ruşine sau din comoditate, nici măcar nu cer sfaturi. În funcţie de testul de efort ne sunt daţi nouă nişte parametri în funcţie de care noi putem aprecia şi putem plia antrenamentul pe fiecare individ”, precizează Alexandru Miu, antrenor personal.

Cei mai afectaţi de lipsa unui astfel de test de efort sunt pacienţii care au avut diverse intervenţii chirurgicale şi pentru care exerciţiile fizice practicate greşit pot conduce la o agravare a stării de sănătate.

Invitat, pe această temă, în cadrul jurnalului Digi24 Timișoara, a fost Claudiu Avram, medic specialist reumatologie. 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche