Timișoara ar putea deveni primul oraş istoric din ţară

Data publicării:
timisoara prima



Specialiștii de la Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Timiş cred că, prin demersurile lor, capitala Banatului are șansa de a-şi păstra valorile. ”Ar însemna protecție totală în partea veche a orașului. Eu mi-am propus ca, anul viitor, să începem demersurile și să terminăm în doi ani. Cred că, în România, niciun alt oraș nu are un așa potențial”, afirmă Sorin Predescu, director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Timiş.

Demersurile specialiştilor sunt bine venite, cred locuitorii oraşului: ”Trebuie să se ocupe și de ele cineva că, dacă nu e întreținut, totul se dărâmă”, ”Nu știu care arhitecți ar fi să se ocupe și de asta, că e domeniul lor și sa nu se mai ocupe de afaceri”.

Fabric, Elisabetin, Iosefin sau Cetate. Sunt numai câteva dintre zonele în care imobilele fie că au pierdut lupta cu timpul, fie că au fost modificate sau dărâmate cu bună știință de proprietari. Asta nu s-ar mai întâmpla dacă Timișoara ar avea statutul de oraș istoric.



O dată la cinci ani, lista monumentelor istorice este refăcută. Dacă în 2010, la cea mai recentă centralizare, lista cuprindea 250 de obiective din judeţul Timiş, specialiștii au mai inclus încă 50 de imobile.

”Din Fabric, Iosefin, din toate cartierele unde sunt monumente clasate, am ales unele pentru a beneficia de protecție suplimentară. E orașul cu cea mai mare zonă de patrimoniu construit și clasat ca monument istoric și mai e loc din punctul meu de vedere”, spune Adina Murgilă, membru al asociaţiei Liga Bănățeană.

Cu peste 300 de monumente istorice, judeţul Timișul este pe primul loc în România la acest capitol.

reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva, Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri