Sari la conținut
News Alert

Ținutul Pădurenilor, promovat turistic

Punctul de plecare pentru vizitarea Ținutul Pădurenilor este comuna Ghelari. De aici pornesc șapte trasee amenajate ce însumează 200 de km și care vizează obiective istorice, foste zone miniere sau biserici și mânăstiri pădurenești. Rutele au între 5 și 70 de km și pot fi parcurse fie pe jos, fie cu mașina sau atv-ul. Unul dintre cele mai interesante are 15 km lungime și poate fi străbătut doar la pas.

„Pe drumul Băieșilor, turiștii pot să reconstituie drumul pe care îl parcurgeau în fiecare zi bărbații din 4 sate din zonă pentru a ajunge la muncă la mina Ghelari” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Drumul Marmurei, traseul de  pe Valea Runcului sau Calea Fierului sunt alte trasee pe care turiștii le au la dispoziție odată ajunși în Pădurenime. Iar atracțiile pentru vizitatori nu se opresc aici.

„La Alun este o biserică din marmură, este la Ruda la fel, o biserică din marmură, în zonă s-au păstrat încă tradițiile, atât culinare, cât și etnologice, avem plăcintele pădurenești care sunt de o bunătate excepțională”, povestește Maria Pașcu, consilier turistic.

„Casa memorială Drăgan Munteanu, furnalul de la Govăjdie, mai jos de pensiunea noastră, de poiana codrului este biserica fetelor, unde ai ce să vezi, pădurea de corn, pădurea de castani, îs foarte multe obiective turistice”, explică și Cornel Ardelean, proprietar unei pensiuni în zone.

Banii europeni au fost folosiți și pentru un centru turistic, dar și pentru un observator construit pe una dintre cele mai înalte coline ale comunei Ghelari. 

„Din observatorul turistic, de la peste 20 de metri înălțime, se poate vedea între Ținutul Pădurenilor, Munții Apuseni și chiar cetatea Devei. Iar în cealaltă parte, în zilele senine se poate vedea foarte clar și Masivul Retezat” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Este primul centru de informare turistică în Ținutul Pădurenilor, în capitala Ținutului Pădurenilor, se face cunoscut ținutul prin pliante, prin trasee și prin publicitate pe internet!”, admite primarul din Ghelari, Ioan Bulbucan.

Ținutul Pădurenilor, care se întinde între Țara Hațegului, Valea Mureșului și Munții Poiana Ruscă, este recunoscut pentru arta folclorică, pentru originalitatea arhitecturii țărănești, dar și pentru portul popular păstrat în forma lui autentică de sute de ani. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș