Sari la conținut

Distracţie penală în cimitir

Câţiva copii au reuşit să facă prăpăd într-un cimitir din Arad. În joaca lor, au pus la pământ mai multe cruci, monumente grele din piatră sau marmură, care au fost dărâmate şi sparte fără milă, au distrus vase şi au smuls flori de pe morminte… Distracţia lor s-a soldat cu un dosar de cercetare penală, pentru profanare de morminte.

11 morminte devastate fără milă - acesta este bilanţul dezastrului pe care l-au lăsat în urmă câţiva copii în cimitirul Eternitatea din Arad. Deşi crucile par greu de clintit, tinerii, care se jucau în cimitir, au reuşit să le doboare.

„Am văzut în parcela respectivă 11 monumente dărâmate, cu vaze, cu tot ce a fost pe lângă... cruci. E vorba de o cruce de granit, două de marmură și restul de mozaic, cu granit, cu marmură”, povestește Dorina Rob - administrator al Cimitirului "Eternitatea".

Oamenii s-au declarat revoltaţi de faptele vandalilor.

„Este, de fapt, o insultă la adresa acestor oameni. Nu e o scuză faptul că erau copii. Orice om învață de mic copil, ce reprezintă valorile omenești”.

Cel care a descoperit totul a fost unul dintre paznicii cimitirului. I-a observat pe puşti în preajma monumentelor funerare distruse şi a sesizat poliţia.

„Dădeau cu pietre în cruci, mi-a spus un coleg. Am sunat Poliția Comunitară, în prima fază, apoi Poliția. Sunt câteva monumente realizate din fier beton, deci ai nevoie de ceva forță...”.

Cimitirul vandalizat este păzit de un singur om pe timp de zi, ceea ce face imposibilă supravegherea întregii zone.

„Vin noaptea sau seara, când nu e niciun fel de supraveghere. De fapt, ați văzut că nu întâlniți pe nimeni aici, nu sunt paznici, probabil nu sunt fonduri. E inadmisibil”.

„E o lipsă crasă de educație! Și așa e suferință, dar să nu ai niciun respect pentru cei morți...”

Din primele cercetări ale poliţiştilor, faptele ar fi fost comise de cinci minori. Cei care vor plăti pentru faptele lor sunt părinţii. Şi nu vor plăti doar amenzi pentru distrugerile provocate. Proprietarii monumetelor funerare trebuie despăgubiţi, iar pagubele s-ar ridica la câteva zeci de mii de lei.

Polițiștii locali au reușit să îi identifice pe doi dintre cei trei minori suspectați. Urmează ca cercetările să continue pentru stabilirea identității celorlalți suspecți. Când aceștia vor fi identificați, părinții lor vor fi trași la răspundere pentru distrugerile provocater de cei cinci minori”, susține Monica Tulcan, purtător de cuvânt al Poliției Locale Arad.

Oficialii Poliţiei Municipiului Arad au precizat că a fost deschis un dosar de cercetare penală pentru profanare de morminte în acest caz. Pedeapsa pentru astfel de fapte este amendă sau închisoare de la şase luni la doi ani.