Sari la conținut

Liliac înflorit în octombrie

În calendar luna octombrie, la munte zăpadă, la câmpie flori ca primăvara. Se întâmplă zilele acestea în județul Vrancea, care se poate lăuda cu trei anotimpuri în același timp. Un fenoment rar are loc în comuna Popești, acolo unde câteva tufe de liliac au sfidat temperaturile de afară și și-au deschis florile. Specialiștii spun că temperaturile ridicate din vară au dus la deschiderea mugurilor, în vreme ce oamenii din comună spun că e semn de toamnă lungă și frumoasă. 

 

Mai mulți oameni din comuna Popești s-au trezit cu primăvara în curte. Printre frunzele arămii care stau să cadă, semn că e jumătatea toamnei, răsar mândre flori violet de liliac. Oamenii, chiar și cei mai în vârstă, spun că nu au mai văzut așa ceva până acum și că din bătrâni se spune că urmează o toamnă cu temperaturi blânde.

"Nu am întâlnit niciodată așa ceva, e primul an, am vreo 45 de ani"

"Se prelungește toamna, timpul frumos. R: Asta anunță liliacul înflorit toamna? - Da, orice copac înflorit"

"Am văzut magnoliu înflorit, măr înflorit în anotimpul ăsta. R: Liliac nu ați văzut?  -Nu, nu"

În mod normal, liliacul stă înflorit doar până în luna iunie. Specialiștii spun că vara aceasta a fost una caniculară și liliacul s-a ofilit mai repede, așa că a reintrat în faza de înmugurie, urmată de cea de înflorire.

Alexandra Dinu, reporter Digi 24: "Liliacul înflorește de obicei spre sfârșitul primăverii, iar florile se mențin până vara. Cazurile în care acesta înflorește toamna sunt foarte rare."

Costel Vânătoru, cercetător Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău: "Pomii au fost puțin păcăliți, fenofazele nu au fost parcurse normal și așa s-au activat acești muguri de rezervă"

Chiar dacă la Popești liliacul a înflorit ca primăvara, în zona de munte a județului, în localitatea Tulnici, a căzut deja primul strat de zăpadă.

Aurel Boțu, primarul comunei Tulnici: "A nins în zona de munte, la granița dintre Covasna și Vrancea, stratul este de aproape 2-3 centimetri și temperaturile sunt în scădere"

Liliacul nu este singurul care a înflorit în perioada aceasta. În Focșani și în municipiul Buzău mai mulți castani sunt în plină floare.

reporter Alexandra Dinu
operator Bogdan Vlădoiu