Maidanezii fac legea la Polul Frigului

Data publicării:
MAIDANEZI

Gerul nu mai este singura problemă a localnicilor din Întorsura Buzăului. Chiar în centrul oraşului, mai ales acolo unde sunt ghene de gunoi, îşi fac veacul haite întregi de câini care i-au băgat în sperieţi pe localnici. În localitate nu există serviciu de ecarisaj, iar primăria nu a avut până acum bani să construiască un adăpost, aşa că patrupedele se înmulţesc necontrolat. 

În ultimii ani, câinii vagabonzi s-au înmulţit într-atât încât pot fi văzuţi umblând în haite în centrul oraşului Întorsura Buzăului.  Localnicilor le este pur şi simplu teamă să meargă la ghenele de gunoi sau să circule prin centrul oraşului, mai ales seara.

"O verișoară de-a mea, trecând de la restaurant, de acolo, printre blocuri, să meargă acasă, a năpădit-o o haită de câini și, dacă nu se trântea cu fața în jos și nu venea cineva să o apere, o mâncau câinii. Ies să apăr copiii, oamenii cu bicicleta, se iau după ei, e teroare.  Îs cu sutele!", localnic.

"A sărit, pur şi simplu, de sub maşină pe mine, pe picior. V-a muşcat? Da, a rămas un pic de colţ. Sunt mulţi? Sunt foarte mulţi!", localnică.

"Sunt destui, vai de capul nostru! Sunt, ferească Domnul! Nici nu au curaj copiii, să vină seara. După ce înserează, nu mai vin aici", localnic.

Sunt şi oameni deja obişnuiţi cu patrupedele, care îşi fac veacul pe lângă piaţa din oraş, printre blocuri sau în locurile de joacă pentru copii. 

"Umblă pe urmele dumneavoastră un câine vagabond. Şi văd că sunt doi, de fapt. Mă cunosc. Sunt mulţi. Zece, nu ştiu ce să zic...  Aici, pe la gunoaie", localnic.

Primăria cunoaşte situaţia şi chiar a primit sesizări de la cetăţeni, însă spune că nu poate controla problema câtă vreme sunt locuitori din satele învecinate care aduc câini şi îi abandonează lângă containere.

"Avem sesizări de la blocuri, de la persoanele care stau la etajele superioare şi au fost cazuri în care au văzut pe geam oamei care au scos din portbagajele maşinii câinii şi i-au lăsat între blocuri", Ştefan Platon - viceprimar Întorsura Buzăului.

Bugetul anual al Primăriei din Întorsura Buzăului este de 2.700.000 de lei. Puţin pentru cheltuielile oraşului. Până acum, investiţia într-un adăpost de câini a fost imposibilă de-abia anul acesta, edilii au reuşit să aloce nişte bani ca să construiască un mic azil.

"Pentru început, Primăria plănuieşte să construiască un adăpost cu cinci padocuri undeva la marginea oraşului, în apropierea fostei rampe de gunoi. Terenul este deja pregătit, banii de asemenea, va costa undeva la 170.000 de lei, însă nu mai rămâne decât ca vremea să se îmbunătăţească, pentru a începe lucrările", Sorina Secelean - reporter Digi24.

Maidanezii din Întorsura Buzăului nu sunt crotaliaţi, prin urmare nu are nimeni o evidenţă a lor, însă localnicii spun că ar fi vorba despre mai bine de o sută de patrupede fără stăpân care circulă nestingherite prin centrul oraşului.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri