Sari la conținut

Mãsuri fãrã precedent la Pediatrie, în Sibiu

Copiii cu viroze și pneumonii au umplut toate saloanele Spitalului de Pediatrie. Ca să facă față numărului mare de îmbolnăviri, conducerea spitalului a adus, în secții, paturi în plus. În acest moment, capacitatea totală este depășită cu 20%, în condițiile în care se așteaptă un nou val de îmbolnăviri.

Fiecare pat disponibil din Spitalul de Pediatrie este ocupat, în acest moment. Capacitatea maximă a fost depășită încă de la sfârșitul anului trecut, iar copiii bolnavi continuă să sosească.

"Când m-am internat, mi-au zis că e foarte plin. Și m-au băgat, prima dată, într-o cameră cu încă patru și după aceea mi-a găsit rezervă", pacient.

Ca să facă față numărului mare de îmbolnăviri cu viroze, bronșite și pneumonii, conducerea spitalului a adus paturi suplimentare, din alte secții.

Medicii au fost chemați la serviciu și din zilele lor libere.

"Lucrăm peste limita de avarie. Ne așteptăm, odată cu începerea școlilor și, deoarece temperaturile nu se vor menține multe zile la temperaturi de minus grade, urmând un nou val de încălzire, să crească, pe zilele care vor urma, numărul de viroze",  Gabriel Grădinariu, medic specialist.

Clinica de Pediatrie din Sibiu are 79 de locuri disponibile. Douăzeci de paturi au fost aduse de pe alte secții, pentru că acum sunt 96 de copii internați, cei mai mulți cu afecțiuni respiratorii. În aceste condiții, conducerea Spitalului spune că nu îi mai poate interna și pe părinți, decât în situații-limită.

"Aș dori să putem prioritiza internarea aparținătorilor, în funcție de necesități. Și anume, să aibă prioritate mamele care alăptează, mamele copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani și mamele copiilor cu dizabilități", Ciprian Şofariu, director medical.

În ultima perioadă, peste 1.300 de copii din Sibiu s-au prezentat la medic cu afecțiuni respiratorii. Peste 380 dintre aceștia au suferit complicații. Spitalul a trimis o solicitare către Direcția de Sănătate Publică, pentru comasarea secțiilor de Ortopedie și Chirurgie, în așa fel încât în fostele saloane pentru copii operați să poată fi internați cei cu bronșite și pneumonii, dacă numărul lor va crește.

"Este o măsură care nu s-a mai întreprins în anii anteriori. Sperăm să nu ajungem la această măsură", Ciprian Şofariu, director medical.

"În cazul în care situația o va impune, vom da curs solicitării Spitalului Clinic de Pediatrie, pentru comasarea temporară a unor secții", Cristina Gaal, purtător de cuvânt DSP Sibiu.

Numărul de infecții respiratorii înregistrat în Sibiu este 43% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Pe aceeași temă