Ruine în locul unei foste exploatări aurifere

Data publicării:
ruine

Ruine, clădiri dărâmate, zonă dezafectată - acesta este acum peisajul, altădată prosper, din perimetrul fostelor exploatări aurifere din județul Hunedoara. Ultima mină de aur din zona Brad a fost închisă în 2006.  Locul în care se procesau tone de minereu în fiecare an este acum inundat de izvoarele ieșite din galeriile închise. Iar oamenii din zonă își trăiesc prezentul cu nostalgia trecutului.

Mina de la Gura Barza a fost închisă în 2006. De atunci și până acum, fostul perimetru aurifer s-a degradat continuu.

”Pare greu de crezut, dar în urmă cu nu mai mult de 15 ani, aici lucrau peste 3 mii de oameni. Pe acolo intrau minerii cu vagonetul în subteran, iar pe aici, pe unde acum sunt doar dărâmături, erau clădirile administrative, vestiarul și cantina ortacilor”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.

”Au apărut hoții de fier vechi, au distrus clădirile, totul a fost lăsat în paragină, este o imagine dezolantă”, a spus Florin Cazacu, primar Brad.

Cei mai mulți dintre bărbații care locuiesc în zona Brad sunt foști mineri. Atmosfera în care trăiesc acum le accentuează nostalgia după vremurile în care străzile erau pline și animate, clădirile în picioare, iar exploatarea de aur funcțională.

Fost miner la Gura Barza, actualul primar al municipiului Brad spune că politica închiderii exploatărilor aurifere a fost una dintre marile greșeli guvernamentale de după 1990.

”Imediat după ce a fost închis mineritul, prețul la principalele metale, la aur, la cupru, a crescut, și culmea, ar fi fost rentabile astăzi. Imaginați-vă ce lipsă de viziune au avut guvernanții la vremea respectivă”, a declarat Florin Cazacu, primar Brad.

Muzeul aurului din Brad, unic în Europa, a rămas singura dovadă a faptului că zona din Munții Metaliferi a fost plină de aur și că exploatarea metalelor rare s-a practicat în zonă timp de sute de ani.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri