Școala de arte a Lugojului, lăsată de izbelişte

Data publicării:
scoala lugoj
Săli de clasă pe care a fost pus lacătul pentru că reprezentau un pericol pentru elevi, iederă care crește prin pereți şi tencuială care cade din cauza infiltrațiilor - este imaginea pe care o văd zilnic elevii școlii de arte din Lugoj. Sunt aproape 4 decenii de când nu s-a făcut o reabilitare completă acolo. Chiar și aşa, aproape 200 de elevi se încăpățânează să învețe și să facă performanță la unitatea şcolară din oraş.

Deschisă în perioada interbelică, şcoala de arte din Lugoj a fost un nume sonor pe scena culturală a țării, care a dat personalități. Acum însă, elevii învață pian, balet sau chitară în săli care nu au mai văzut o mână de var de zeci de ani sau cu instrumente care le depășesc cu mult vârsta. Le depășește cu mult vârsta și maturitatea de care dau dovadă, pentru că au învățat să se descurce cu ce au.

"Facem câte o oră și în același timp ne și distrăm și învățăm și ne place să cântăm. Ați vrea să fie altfel școala? V-ați închipui-o altfel? Noi am vrea, dar nu prea se poate."

De recuzită nouă nici nu poate fi vorba, iar cea existentă este adusă de acasă de către profesori.

"Materialele mi le cumpăr singur, le procur de pe internet, metode de chitară pe care le am acasă. Toate materialele, inclusiv corzile care se schimbă destul de des la chitară pentru că se rup pentru că se oxidează, toate sunt din resurse personale", spune Octavian Locoș, profesor de chitară la Școala de Arte din Lugoj.

"Clădirea arată groaznic. Cred că ar trebui investit foarte mult în locul ăsta, păcat de copii care vin aici, care au talent", admite Olivia Mândru, mama unuia dintre elevii şcolii de Arte din Lugoj.

Situația nu a fost mereu așa, își amintește Freddie Stauber, absolvent al școlii de arte din Lugoj în anii 70, acum compozitor și interpret stabilit în Germania.

"Este cu totul altfel școala decât așa cum am cunoscut-o eu acum câțiva ani buni. MUSCĂ Chiar mi se face piele de gâscă", recunoaşte Freddie Stauber.

În ultimii 20 de ani, la conducerea școlii de arte din Lugoj au fost numai directori delegați. Aceştia au stat în funcție perioade scurte de timp și nu au făcut referate pentru reabilitarea spațiilor - se apără autoritățile locale, aceleași care au numit directorii în funcție.

"Nu a fost reabilitată în ultimii ani, școala a funcționat sub direcțiunea maestrului Remus Tașcău, cetățean de onoare al Lugojului, până a decedat și în ultimii ani nu cred că s-a mai ocupat de modernizare", explică Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Autoritățile locale promit însă că vor reabilita clădirea școlii de arte din Lugoj până la 1 septembrie. Sunt prevăzuţi aproximativ 3 sute de mii de lei pentru lucrări.

"Se fac demersuri pentru a renova clădirea și de a o aduce la standardele de o școală de arte", susţine Loredana Lupescu, directorul interimar al Școlii de Arte Lugoj.

Elevii împart clădirea cu serviciul de pașapoarte, o școală de șoferi și o asociație de revoluționari. Orele se desfăşoară în zece săli, iar primăria achită cheltuielile pentru întregul imobil, care se ridică la aproape o sută de mii de lei pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri