Sari la conținut
News Alert

Timişoara, oraş de nota 7,50

Turiștii străini cred că Timișoara este un oraș draguț şi sigur, cu o arhitectură frumoasă şi oameni amabili, o destinație în general ieftină, dar ne transmit să facem curățenie, să ne organizăm mai bine transportul, să pregătim personalul care lucrează în servicii şi să asigurăm toalete publice. Sunt concluziile unui studiu realizat de Universitatea de Vest în rândul vizitatorilor de peste hotare. Vedem în continuare care sunt plusurile şi minusurile. 

Cei mai mulți dintre turiștii străini care vizitează Timișoara au vârste sub 35 de ani şi vin din ţări ca Germania, Serbia, Italia şi Marea Britanie. Rămân în medie două nopți în capitala Banatului, timp suficient să evalueze orașul. Au făcut-o prin studiul realizat de Universitatea de Vest, care a măsurat gradul lor de satisfacție.

”Noi ne dorim un oraş de nota 10. Momentan, vizitatorii străini pe care i-am intervievat în acest chestionar spun să Timişoara este un oraş de 7,50 per medie”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timişoara.

Turiștii străini sunt încântați de arhitectura orașului, de centrul istoric şi lăcașurile de cult, dar şi să viziteze parcurile şi marile centre comerciale. Dacă vorbim de hoteluri şi unități de alimentație publică, vizitatorii sunt mulțumiți de raportul calitate-preț şi experiențele culinare, dar amendează pregătirea profesională a personalului. La capitolul minusuri, lista e mai lungă...

”Ceea ce nu le place se referă la calitatea mediului, la nivelul de zgomot, la nivelul de curățenie şi la infrastructură în general, la modul în care este organizat transportul, la funcționarea infocentrului turistic, sunt multe lucruri”, a spus Cătălina Ancuţa, decanul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, UVT.

Nemulțumirilor legate de transportul public greu de decriptat şi de funcționarea taximetrelor, li se adaugă absența toaletelor publice şi lipsa panourilor de orientare, a hărților pentru turiști.

980 de turiști străini au fost intervievați pentru acest studiu. Datele vor ajunge cu siguranță şi la autoritățile locale, care lucrează încă la realizarea unei strategii de turism.

redactor: Alina Strugariu

Reluare "Vocile Banatului