Ziua hemofiliei, cros cu campioni

Data publicării:
alergare

Aleile parcului central din Buziaş au fost transformate în piste de alergare pentru bolnavii de hemofilie. De ziua internațională a hemofiliei, aproximativ 250 de persoane au vrut să alerge ca sa atragă atenția autorităților asupra problemelor cu care încă se confruntă această categorie de pacienți. Invitați speciali au fost Simona Amânar şi Iosif Rotariu.

Aproximativ 250 de persoane au alergat în parcul din Buziaş pentru hemofilici. Mulți au fost copii, unii cu afecțiuni rare, unii diabetici, dar şi persoane sănătoase care au dorit să se implice în cauza lor.

Președintele Asociației Pacienților cu Hemofilie din România a stat de-o parte, pentru că starea de sănătate nu i-a permis să alerge. La fel ca el, şi alții au stat pe margine.

Evenimentul le-a trezit interesul şi unor sportivi de renume din ţară. Fostul internațional Iosif Rotariu a alergat alături de hemofilici, în timp ce Simona Amânar a aplaudat de pe margine.

În județul Timiş trăiesc aproximativ 150 de persoane care suferă de astfel de boli rare. Graţie medicilor cu suflet, mulți dintre aceștia au beneficiat în ultimii ani de tratamente adecvate.

”Noi ne bucurăm că în ultimii 2 - 3 ani în România exista un trend de îmbunătățire semnificativă şi fantastic de îmbucurătoare. Dar mulţi ani în care tratamentul a fost insuficient şi-a lăsat urmele şi din păcate o să le vedeți, sunt cei care au dizabilități din cauza afectării articulare”, a declarat  prof. dr. Margit Şerban, coordonator Centrul „Cristian Şerban" Buziaş.

În România funcționează trei centre europene pentru tratamentul hemofiliei. Unul este în Timișoara, unul la Buziaş şi cel de-al treilea în Bucureşti. În ţară sunt înregistrați peste 1.800 de pacienți.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri