Ziua Justiţiei Civile

Data publicării:
ZIUA JUSTITIEI

25 octombrie a fost ziua în care oricine a putut să intre în clădirile unde lucrează procurorii, să se plimbe liber prin sediul Parchetului şi să plece, la fel, liber. A fost Ziua Europeană a Justiţiei Civile, iar unităţile de parchet din Braşov au organizat, cu această ocazie, Ziua Porţilor Deschise. Cei mai interesaţi să cunoască din interior activitatea procurorilor au fost studenţii la Drept.

Radu Stan are 21 de ani şi este student la Drept, în Braşov, în anul trei. În această vară, Radu a făcut practică, timp de două săptămâni, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. A fost marcat în special de duritatea faptelor din dosarele de mare violenţă. Astăzi, tânărul s-a întors la parchet, de Ziua Porţilor Deschise.

"Lumea nu ştie, n-ai cum, nu ai cum să ştii, aşa şi trebuie. Şi ce se vede la ştiri, nici ei n-au voie să arate prea mult şi atunci impactul este destul de mare", Radu Stan, vizitator.

Zeci de studenţi la Drept au vizitat azi clădirea în care funcţionează Parchetul de pe lângă Judecătorie, Parchetul de pe lângă Tribunal şi Parchetul de pe lângă Tribunalul de Minori şi Familie. Au aflat cum arată camera de recunoaştere din grup a suspecţilor, camera în care sunt păstrate corpurile delicte sau ce măsuri şi-au luat procurorii pentru ca informaţiile secrete din dosare să fie în siguranţă.

"Gestionăm documente clasificate, iar locurile în care sunt amplasate aceste documente sunt securizate. Aici, în spate, este un birou de acest tip, vedeţi că sunt camere de supraveghere amplasate în zonele de acces spre aceste birouri, astfel încât securitatea acelor documente şi acelor informaţii, care sunt depozitate acolo şi gestionate în acele locuri să fie perfectă",  procuror Adrian Aldea, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

"Noi ne ghidăm după principiul că rolul urmăririi penale este elucidarea cauzei, sub toate aspectele, administrarea probelor, atât pentru dovedirea învinuirii, cât şi în apărare, pentru că acesta reprezintă procesul echitabil", procuror Gabriela Scutea, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

Sistemul de înregistrare video şi audio a declaraţiilor a stârnit interesul vizitatorilor, în egală măsură cu încăperile de arest.

"Am învăţat faptul că este nevoie de o responsabilitate foarte mare şi, ca orice profesie, implică un risc foarte mare", vizitatoare.

Anul trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov a soluţionat aproximativ 1.000 de dosare, în condiţiile unui deficit de personal de 20 la sută. Ziua Europeană a Justiţiei Civile a fost instituită în 2003, de Comisia Europeană şi Consiliul Europei, pentru a aduce oamenii obişnuiţi mai aproape de sistemul justiţiei civile.

"În condiţiile în care vor intra în vigoare aceste modificări ale legilor Justiţiei, este posibil ca situaţia personală să fie afectată. Vulnerabilităţile vizează politica penală, modificarea legislaţiei - care este foarte foarte frecventă, imprevizibilitatea cu privire la carieră, în urma discuţiilor care se poartă în spaţiul public, privind modificarea legislaţiei Justiţiei",  procuror Adrian Aldea, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

Anunţata modificare a legilor Justiţiei a fost intens contestată de procurori. O parte a magistraţilor din unităţile de parchet din Braşov, membri ai Asociaţiei Procurorilor din România, au cerut CSM, pe 11 septembrie, avizarea negativă a întregului pachet legislativ. Pe 6 octombrie, procurorii au anunţat că au semnat şi un memoriu, prin care cer Ministerului Justiţiei să retragă acest proiect.

Reporter: Claudiu Loghin/Operator: Richard Szabo

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...