Ce este chistul renal, cum apare și în ce constă tratamentul

Data publicării:
dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist Urologie
Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist Urologie

Chisturile renale reprezintă acumulări de lichid la nivelul rinichilor. Cum resimt pacienţii aceste formaţiuni sau dacă le afectează funcţia renală şi mai ales ce este de făcut ne spune dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist Urologie.

Chistul renal de mari dimensiuni și chistul care se infectează pot provoca simptome greu de suportat: durere lombară, febră, dificultăți la urinare sau prezența sângelui în urină. Aceste manifestări clinice nu trebuie neglijate și trebuie investigate cât mai repede, ca să nu apară complicații. În astfel de situații, este recomandat un consult urologic imediat. În urma mai multor investigații imagistice (ecografie, tomografie computerizată sau examen RMN), necesare pentru stabilirea diagnosticului corect, medicul urolog va indica tratamentul necesar.

De multe ori, chisturile renale pot fi eliminate prin drenarea lor cu ajutorul unui ac subțire, sub control ecografic. Atunci când funcția renală este afectată, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală. În prezent, procedurile de chirurgie robotică urologică permit excizarea în condiții de maximă siguranță a chisturilor renale complicate, cu risc redus de complicații postoperatorii și recuperare rapidă pentru pacient.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri