Ce este sfatul genetic și care sunt beneficiile testelor genetice

Data actualizării: Data publicării:
dr viorica radoi
Dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală

Genetica medicală ne permite să identificăm modificări la nivelul genelor sau al cromozomilor. Testele genetice pot confirma sau exclude o boală genetică şi pot identifica gene care se pot transmite copiilor. Despre sfatul genetic şi cine are nevoie de consiliere în acest sens, discutăm cu dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală.

Sfatul genetic este indicat persoanelor care au o afecțiune ereditară sau un risc crescut de a dezvolta sau transmite urmașilor o boală de acest fel. În timpul consultației, medicul genetician explică în detaliu riscurile genetice și recomandă o serie de teste speciale, pentru a confirma sau infirma existența unei afecțiuni genetice. Apoi, în funcție de rezultatele analizelor, stabilește diagnosticul și îi propune pacientului cele mai potrivite soluții.

Genetica medicală este o specialitate dezvoltată rapidă în ultimii ani, care se ocupă de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor genetice ereditare ce se pot manifesta la nivelul oricărui organ sau sistem. De aceea, consilierea genetică necesită o abordare complexă, multidisciplinară, personalizată pentru fiecare pacient în parte. Sunt multe boli care au cauze ereditare, dar consultul și testele genetice sunt recomandate în special pentru anumite tipuri de cancer, pentru screening prenatal și în cazul femeilor care se confruntă cu infertilitate sau avort spontan de cauză necunoscută.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri