Ce este și cum se manifestă boala arterială periferică

Data actualizării: Data publicării:
dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară

Boala arterială periferică este o afectare în care se produce o îngustare treptată a diametrului vasului de sânge. Ce complicații pot apărea și care este tratamentul, ne spune dr. Elena Nechifor, medic primar Chirurgie cardiovasculară.‬

Boala arterială periferică este o afecțiune ce apare ca urmare a irigării insuficiente cu sânge oxigenat la nivelul țesuturilor. Atunci când peretele arterelor se îngroașă prin depunerea de colesterol și apoi de calciu, vasul se îngustează treptat. Când boala atinge un prag critic, țesuturile irigate de artera afectată încep să sufere. Apare astfel durerea, evidentă mai ales la membrele inferioare. În absența tratamentului, boala arterială periferică poate evolua către complicații grave, precum necroza, care impune amputarea membrului afectat.

Pentru evaluarea circulației arteriale a segmentului de membru afectat, medicii recomandă efectuarea unei investigații minim invazive numită arteriografie periferică, care permite planificarea unei strategii de revascularizare. Tratamentul se poate realiza chirurgical, intervențional sau prin metode mixte, hibride. Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate, pacientul cu boală arterială periferică trebuie să se adreseze unui centru care asigură toate tipurile de tratament.

Material susținut de www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri