Cum preîntâmpinăm alergiile: În ce constă tratamentul de desensibilizare

Data actualizării: Data publicării:
dr adriana camuescu
Dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică

Mai sunt câteva săptămâni până la primăvară, când vom avea un nou sezon al alergiilor la polen. Cei care se ştiu cu aceste probleme pot să ia măsuri încă de pe acum. Despre soluţii împotriva simptomelor specifice alergiei discutăm cu dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică.

Polenurile se numără printre alergenii respiratori care produc cel mai frecvent simptomele de rinită alergică în anumite perioade ale anului. Rinita alergică sezonieră apare de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei și se manifestă de obicei prin crize de strănut, rinoree, mâncărime la nivelul nasului sau congestie nazală. În cazurile mai grave însă, alergia la polenuri poate duce la sinuzită, otită, polipi nazali sau chiar la astm bronșic.

Pentru a evita complicațiile provocate de alergie, este necesară prezentarea din timp la medicul alergolog, pentru consultație, efectuarea unui set complet de teste specifice și începerea tratamentului de desensibilizare. Acesta presupune o expunere controlată, constantă, la substanțele care provoacă alergia, astfel încât este vizată cauza bolii, nu doar eliminarea simptomelor. Pentru a fi eficient, tratamentul prin desensibilizare (numit și imunoterapie specifică) trebuie administrat mai multe luni pe an, timp de mai mulți ani la rând.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri