Indigestia: cum o recunoaștem și când devine o urgență medicală

Data actualizării: Data publicării:
dr carmen lamatic
Dr Carmen Lamatic, medic primar Gastroenterologie

Indigestia, fenomenul pe care l-am experimentat cu toții la un moment dat, este cauzată de aciditatea în exces la nivelul stomacului sau a esofagului. Cum se ajunge aici, cum recunoaștem indigestia și când devine o urgență medicală, discutăm cu dr. Carmen Lamatic, medic primar Gastroenterologie.

Indigestia nu provoacă, de regulă, complicații severe, însă poate influența calitatea vieții pacientului prin manifestările clinice: durere abdominală, senzație de arsură sau greutate în stomac, stări de balonare, greață și vărsături. În mod normal, astfel de semne și simptome pot dura de la câteva ore până la două săptămâni. Dacă starea pacientului nu se ameliorează în urma tratamentului și manifestările devin tot mai severe, indigestia poate fi semnul unor afecțiuni precum hernia hiatală, esofagul Barrett sau boala de reflux gastroesofagian.

Diagnosticul este stabilit de medicul gastroenterolog în urma unei anamneze și a unui examen clinic complet, la care se pot adăuga diverse analize medicale. Medicul poate recomanda și o endoscopie digestivă superioară, care permite vizualizarea în detaliu a interiorului esofagului, stomacului și duodenului, în vederea identificării unor potențiale modificări structurale. Investigația este realizată cu ajutorul unui endoscop prevăzut cu o cameră video, introdus pe cale bucală în partea superioară a tractului digestiv. Imaginile sunt redate în timp real pe un monitor, iar în cazul unei leziuni pot fi recoltate biopsii.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri