Infecția cu bacteria Helicobacter pylori este foarte răspândită în România. Cum afectează sănătatea și cum se tratează

Data publicării:
dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie

Infecția cu bacteria Helicobacter pylori este foarte răspândită în România. Aproximativ 70% din populație este infectată, dar cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici. Ce este această bacterie, cum afectează sănătatea și cum se tratează, discutăm cu dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie.

Infecția cu Helicobacter pylori este o afecțiune digestivă frecventă și de multe ori asimptomatică. În unele cazuri însă, poate să provoace semne și simptome intense, precum durere abdominală, greață și vărsături, iar în lipsa tratamentului potrivit crește riscul de ulcer gastric și duodenal și chiar de cancer la stomac. De aceea, atunci când există manifestări clinice, pacientul trebuie să se prezinte la un medic gastroenterolog.

Dacă infecția nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, medicul poate indica și o investigație avansată – testarea Helicobacter pylori prin cultură din biopsia gastrică. Acest test folosește materialul prelevat din mucoasa gastrică în timpul unei endoscopii digestive superioare pentru a izola bacteria în laborator, pe medii de cultură speciale. Apoi, este testată sensibilitatea bacteriei la diferite antibiotice, iar tratamentul va fi țintit și eficient.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri