Tumorile hepatice maligne pot fi tratate minim invaziv. Care sunt tipurile de proceduri și ce beneficii au pacienții

Data publicării:
dr bogdan popa
Conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie - imagistică medicală

Tumorile hepatice maligne pot fi tratate minim invaziv. Care sunt tipurile de proceduri și ce beneficii au pacienții discutăm cu conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie - imagistică medicală.

Tumorile dezvoltate la nivelul ficatului pot fi benigne, adică nu prezintă risc de invazie a țesuturilor și organelor învecinate, sau maligne, altfel spus canceroase. Acestea din urmă pot fi formate în ficat, cum este cazul hepatocarcinomului, sau se pot forma prin migrarea unor celule canceroase din alte zone ale organismului. Metastazele hepatice sunt cele mai frecvente tumori maligne ale ficatului și pot proveni de la diverse tipuri de cancere: colorectal, pulmonar, de sân, pancreatic, gastric, esofagian sau de la un melanom.

Există mai multe metode de tratament pentru tumorile hepatice. Chirurgia nu este întotdeauna posibilă, dată fiind prezența multor vase de sânge mari la nivelul ficatului sau în imediata vecinătate a acestui organ. Astfel, au fost dezvoltate și metode de tratament nechirurgicale, cele mai importante fiind din domeniul radiologiei intervenționale. Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile, chimioterapia intra-arterială, crioablația și ablația cu microunde sunt metodele minim invazive cele mai utilizate în prezent pentru tratamentul tumorilor hepatice.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri