MAE. Unde pot vota românii din străinătate

Data publicării:
05122012 20m 20sectii 20strainatate-37029

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a afișat pe site-ul instituției harta interactivă care include cele 306 secții de votare în carealegătorii români din străinătatesunt așteptați să participe la scrutinul din 9 decembrie.

„306 secții de votare în 95 de țări. Acesta este efortul pe care Ministerul de Externe îl face în acest proces electoral”, a declarat azi Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

Un milion de buletine trimise misiunilor diplomatice

Potrivit oficialului MAE, în total vor fi distribuite 1.000 de stampile de vot, aproape 200.000 de colante inscriptionat „Votat” și aproape un milion de buletine de vot, mai exact 904.600, împărțite egal pentru votul pentru Camera Deputaților și Senat.

„Am distribuit de patru ori mai multe buletine de vot decât au fost vreodată cetățeni români prezenți la o secție de votare”, a explicat Robert Cazanciuc.

Oficialii MAE estimează că în străinătate trăiesc aproximativ trei milioane de români, însă se așteaptă să voteze în jur de 147.000 de persoane, prezența înregistrată la alegerile parlamentare din 2009.

Vor vota doar cei cu drept de ședere, nu și turiștii. „Legea este foarte clară. Poți să votezi dacă ai reședința într-o anumită țară. Deci cei care se află în tranzit nu pot vota”, a subliniat Robert Cazanciuc.

Unde sunt cele mai multe secții

Pentru buna desfăşurare a alegerilor parlamentare din 9 decembrie, MAE a înfiinţat 306 secţii de votare în străinătate şi pune la dispoziție, în scopul facilitării accesului la aceste secţii, o hartă interactivă dezvoltată pe platforma Google Maps.

„Spania, Italia, Statele Unite sunt foarte multe secții de votare organizate în afara misiunilor diplomatice, unde sunt comunități de români și acolo unde misiunile diplomatice au considerat că pot fi organizate secții de vot”, a detaliat secretarul general al MAE.

Pentru aceste alegeri, MAE a estimat cheltuieli de cinci milioane de lei, sumă care include și plata chiriilor și a materialelor necesare.

Procesul de votare din străinatate va începe în Australia, sâmbăta, la ora 22.00, ora României, și se va încheia luni, în SUA și Canada, la ora 7.00, ora Bucureștiului.

Ghidul alegătorului și „tel verde”

În plus, MAE a elaborat, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, și un Ghid al alegătorului, pe care l-a postat pe site-ul instituției,și pe care a anunțat că îl va distribui românilor din afara granițelor României.

În acest document sunt detaliate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetățenii români pentru a-și exprima votul, dar și colegiile delimitate pentru Camera Deputaților și Senat.

MAE a creat și o linie telefonică de tip „tel verde”, 0800.800.407, unde românii vor putea afla informații despre procesul electoral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri