Sari la conținut

GERMANIA ALEGE. Peer Steinbrueck, economistul cu umor debordant

Este economist de meserie, iar priceperea sa în domeniu a ajutat Germania să treacă cu bine peste criza din 2008.

Social-democratul Peer Steinbrueck a fost de două ori ministru al Agriculturii şi de două ori ministru al Finanţelor. În anul 2005, a deţinut o astfel de funcţie chiar în guvernul format din conservatori şi social-democraţi şi condus de actuala sa contracandidată, Angela Merkel.

Peer Steinbrueck s-a născut, la fel ca Angela Merkel, în Hamburg, dar a trăit în Germania de Vest. La sfârșitul anilor '70, a fost reprezentantul Republicii Federale Germane în Berlinul de Est.

Spre deosebire de Angela Merkel, care a urcat rapid pe scara ierarhică a partidului, lui Peer Steinbrueck i-au trebuit zece ani ca să ajungă în primele rânduri ale formaţiunii social-democrate.

În campania electorală, el le-a promis germanilor că va pune capăt capitalismului sălbatic şi va lua măsuri pentru creştere economică.

Peer Steinbrueck este cunoscut pentru pasiunea pentru machete de vapoare, talentul său oratoric şi, mai cu seamă, pentru umorul său. Ajutat de soţie, care este profesoară, a făcut cu aceste calitaţi deliciul presei.

Că are un umor extraordinar, că este un încăpăţânat şi că uneori nu vrea să înveţe, că pare atotştiutor, şi asta e adevărat. Dar nici acum nu poate face diferenţa între mierlă şi graur”, spune Gertrud Steinbruck.

Pe finalul campaniei electorale Peer Steinbrueck a dat curs provocării unor jurnalişti: să raspundă la înterbări prin mimică şi gesturi. Întrebat cum a fost poreclit de presă în timpul campaniei electorale, politicianul le-a arătat jurnaliştilor degetul mijlociu. 

62 de milioane de germani sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a decide dacă îi oferă Angelei Merkel un al treilea mandat de cancelar sau dacă optează pentru o schimbare de putere. În direct de la Berlin, de-a lungul întregii zile, Digi24 şi Digi24.ro iau pulsul alegerilor care vor influenţa Europa şi implicit România, alături de Cosmin Prelipceanu şi Emil Hurezeanu.