Memorialul Fort 13. Emil Constantinescu: „Nu e nevoie de bani!”

Data publicării:
emil constantinescu - 5521447-Mediafax Foto-Bogdan Danescu-1

Fostul președinte Emil Constantinescu a inițiat în urmă cu doi ani, prin Fundația Română pentru Democrație, proiectul unui memorial la Fortul 13 de la închisoarea Jilava. Memorialul a fost inaugurat cu ocazia beatificării monseniorului Vladimir Ghika. Memorialul a presupus multă luptă birocratică pentru semnarea unui act și scoaterea apei care inundase clădirile. În rest, totul va fi păstrat cum era și de aceea nu e nevoie de bani, a explicat fostul președinte în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

 „A fost o luptă și eforturi foarte mari pentru a învinge rezistențele birocratice. În momentul de față este memorial, Jilava este monument istoric gradul A. Ministrul Justiției și Ministrul Culturii au semnat acel act prin care au transferat vechea închisoare Jilava, cu un spațiu enorm, la Ministerul Culturii, pentru un memorial.

Proiectul nostru este sprijinit la Ministerul Culturii, la Direcția Monumentelor, este sprijinit de stat, există cooperare cu deținuții, cu Institutul pentru Crimele Comunismului, dar ceea ce este important este ceea ce se va desfășura de acum înainte și pot să anunț cooperarea cu Ministerul Educației Naționale. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Educației Naționale, s-a hotărât ca de la anul, elevii de gimnaziu și de liceu să facă orele de istorie recentă la acest memorial”, a declarat Emil Constantinescu la Digi24.

Întrebat dacă a făcut rost de fonduri pentru acest proiect uriaș, fostul președinte a răspuns: „Poate am să vă surprind. De data aceasta nu mai e nevoie de bani. Lumea e obsedată de bani. Este nevoie de bani foarte puțini, aproape deloc. Este nevoie de un efort moral și spiritual”, a adăugat fostul președinte.

 „Nu formăm un muzeu, nu începem să transformăm. Banii nu contează, va fi un efort de inteligență”

Accesul se face, însă, exclusiv prin curtea penitenciarului, iar Emil Constantinescu a admis că aceasta constituie o problemă, însă în ceea ce privește refacerea clădirilor – afectate de inundații, fără geamuri etc – acestea nu vor fi refăcute, a precizat fostul președinte. „Aceasta a fost ideea, pentru că de la început am lucrat cu foștii deținuți politici, cei care au fost la Jilava și cu asociația lor, inclusiv cu toate asociațiile de deținuți politici, am reușit să-i aduc pe toți la aceeași masă, deși nu a fost ușor. Toți au cerut același lucru – să nu urmăm modelul din altă parte, să nu formăm un muzeu, să nu începem să transformăm, pentru că este atât de înfiorător, ca spațiu concreționar, portul de la Jilava, încât el va rămâne așa cum este”.

Întrebat dacă, în aceste condiții, clădirea nu se va distruge în timp, fostul președinte a precizat că s-a reușit activarea unor pompe și scoaterea apei. „Atât. Altceva nu se va face. El va rămâne așa cum este, pentru că acea senzație pe care o ai când intri în Neagra, ai numai întunericul, este greu să-ți imaginezi acest loc de frângere a conștiinței prin imaginea Iadului. Când intrai acolo și erau zeci de oameni, poate sute de oameni – nu vedeai, simțeai numai respirații, simțeai numai mirosuri pestilențiale, acolo era înfrângerea conștiinței, de aceea erau mereu aduși – aceste lucruri trebuie să le păstrăm. Vom lucra cu lucruri donate de foștii deținuți, va fi un efort de inteligență, va fi un efort de morală, nu va fi de bani. Nu banii sunt aicea. Banii, din acest moment, nu mai contează”, a spus fostul președinte.

Confruntat cu exemple de tip Yad Vashem sau memorialul Holocaustului de la Washington, care au costat milioane de dolari, Emil Constantinescu a explicat că viziunea sa este alta. „Ce gândesc eu este diferit. Va fi altceva. Va fi un nou model”, a spus Emil Constantinescu. „Nu va fi vorba numai de victime și de martiri. Va fi vorba și de torționari. Vor fi acolo cu numele lor, cu fotografiile lor și cu faptele lor”.

Emil Constantinescu a mai spus că la Jilava se vor înființa, în spațiul exterior, tabere de creație pentru elevi. Pro domo, a precizat fostul președinte.

„Ambiția foștilor securiști a fost să cucerească partidele de dreapta”

Întrebat dacă acest nou model va fi completat de un Muzeu al Comunismului, Bucureștiul fiind singura capitală din Europa de Est ce nu are un astfel de muzeu, fostul președinte a spus că acest proiect nu-l interesează. „Să-l facă altcineva. Eu nu cred că acest proiect este important. Important este ceva mult mai profund: să punem față în față torționarii și martirii. (...) Poate este necesar (un muzeu al comunismului – n.r.), dar nu face parte din obiectivele mele”, a precizat Emil Constantinescu.

În opinia sa, cel mai grav ce se poate întâmpla pentru victimele regimurilor comuniste este să le fie furate valorile. „În momentul în care oameni care au colaborat cu comunismul, oameni care au făcut parte din fosta Securitate, au fost activiști ai fostei Securități sau nomenclaturiști se ocupă ei de victimele comunismului, în acest moment se produce un declin moral total. Am asistat și cunosc foarte bine în ultimii 23 de ani cum ambiția foștilor comuniști și securiști, nomenclaturiși a fost să cucerească partidele de dreapta, să se infiltreze acolo. Eu nu lucrez decât cu oameni de puritate morală”, a asigurat fostul președinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri