Adevărații edili. Primarul care a construit locurile de promenadă din Cluj 

Data publicării:
parc cluj s

Promotor al unor proiecte inedite, primarul Karoly Haller a adus o viziune nouă și în ceea ce privește transportul în oraș. De altfel, acesta a fost unul din fondatorii societății de bicicliști a Clujului.

Într-o fotografie epocală în care apare în parcul central alături de alți doi consilieri ai primăriei, este pe bicicletă, promovând acest vehicul modern pentru acea perioadă, având în vedere că roțile bicicletelor tocmai se egalizaseră: s-a trecut de la acel velociped cu o roată de un metru de pe care se cădea, accidentele erau mortale ”, spune Ancuța Chiș.

Haller a fost inițiatorul unui șir important de schimbări administrative înfăptuite în Clujul sfârșitului de secol XIX. Construirea parcului central și a altor locuri de promenadă în oraș, reamenajarea bulevardului care leagă centrul orașului de gară, dar și a pieței centrale, realizarea unui regulament urbanistic și a rețelei de canalizare s-au aflat printre principalele proiecte care se leagă de numele lui Haller.

Mărcile lui Haller sunt mărcile europenismului. Clujul se transformă sau se apropie cu pași destuli de mari de ce ceea ce se făcea în aceeași perioadă în orașele germane sau franceze”, afirmă Dan Clinci, arhitect.

Deși a fost primar al Clujului o perioadă relativ scurtă, de numai doi ani, ideile lui Haller au fost continuate și după încheierea mandatului. Proiectul de transformare a parcului central a fost una dintre cele mai importante inițiative.

El a fost unul din inițiatorii asociației parcului central. Sub inițiativele sau sub conducerea domniei sale se îngrijesc aleile, se sapă parcul central, se construiește un pavilion de muzică în centrul parcului. Parcul se transformă dintr-un fel de gradină publică în cu totul altfel de parc. De altfel și trasarea aleilor acestora drepte ne duce cu gândul la un parc de sfârșit de secol XIX”, spune Dan Clinci, arhitect.

Tot el a creat și o legătură între Parcul Central și dealul Cetățuii, un alt loc de promenadă pentru clujeni. Acolo a fost amplasată și o statuie a împărătesei Elisabeta, însă monumentul a fost distrus după instaurarea comunismului, iar acum zace într-un depozit al Muzeului de Artă.

Karoly Haller a fost, de exemplu, cel care a inițiat atât promenada Elisabeta de pe Dealul Cetățuii, cât și realizarea podului Elisabeta, podul de peste Someș, care leagă de fapt parcul cental de acest spațiu dedicat împărătesei care a fost foarte iubită de clujeni”, spune Tudor Salagean, istoric.

De meserie jurist, Karoly Haller a fost decan al facultății de drept și chiar rector al Universității Francisc Iosif din Cluj. Cu numai un an înainte de moartea sa, în 1910, Haller a primit distincția de cetățean de onoare al Clujului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri