RAPORT DE ȚARĂ. Aradul are cea mai mare universitate privată din vestul țării

Data publicării:
2603arad1-56926

Peste 30.000 de studenți învaţă în Arad. Au şi unde. Universităţile au clădiri moderne dotate cu tehnică de ultimă oră. În Arad funcționează o universitate de stat, urmașa după 1990 a unui institut de subingineri dar și cea mai mare universitate privată din vestul țării.

„Universitatea „Aurel Vlaicu” este o universitate tânără dar dinamică, arădenii și-au dorit întotdeauna o universitate, încă de la 1855 intelighenția din zonă visa o universitate, din păcate a fost doar un institut de subingineri în 1971 și universitatea după 90 continuă fără îndoială institutul de subingineri”, spune prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Consiliului Academic.

Universitatea are cu ce se lăuda. Deţine peste 42.000 de metri pătraţi de spații de învățământ, săli de sport, spații de cazare pentru studenți și mai nou un hotel în centrul orașului, salvat de la ruină și transformat în sursă de venit pentru bugetul instituției.

„Într-o perspectivă dorim să ne găsim nișe de cercetare pentru ca universitatea să se impună pe plan național și nu numai. Suntem conștienți că nici nu este posibil o universitate printr-o izolare, iar când e vorba de regionalizare cu atât mai puțin”, afirmă prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Tot înspre cercetare se îndreaptă și planurile celeilalte universități din Arad. După ce timp de 10 ani a investit mai mult în instruirea studenților, Universitatea de Vest Vasile Goldiș a apărut din 2002 pe harta europeană a universităților ce derulează programe ample de cercetare.

În ultimii zece ani învățământul preuniversitar din Arad a făcut progrese remarcabile mai ales în ceea ce privește baza materială pusă la dispoziția elevilor. Cel mai prestigios liceu din oraș se află în prezent într-o amplă reabilitare ce se vrea un model pentru toate școlile din România, în special cele găzduite în prezent de clădiri de patrimoniu.

„Valoarea acestui proiect este cea mai mare destinată unei școli din România este vorba de aproape 11 milioane de euro. Practic, prin restaurarea clădirii și prin valorificarea spațiilor care sunt acolo, crește calitatea actului educațional nu numai se restaurează un monument istoric”, spune Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Muncipiului Arad.

Lucrările au început în septembrie 2010 și sunt așteptate să fie gata până în toamna acestui an.

Inedit e că şcoala va beneficia de un observator astronomic amplasat în pod. O parte importantă a lucrărilor o constituie restaurarea picturii originale din sala festivă și de pe coridoare. După 1918, pictura originală atât la interior cât și în afară a fost acoperită.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri