Comuna în care sunt condiţii mai bune ca în multe zone din Capitală. Primarul obligă oamenii la civilizaţie: Nu faci asta, eşti amendat

Data actualizării: Data publicării:
ciulnita

Haltă în drumul spre Bucureşti, ori spre mare, Ciulniţa a ajuns cea mai mizeră gară din Bărăgan. N-are niciun strop de apă potabilă, colcăie de gunoaie şi de câini fără stăpân. Poartă acelaşi nume cu localitatea de lângă Slobozia, dar n-are nicio legătură cu peisajul ei. Comuna Ciulniţa are confort mai bun ca multe zone din Capitală. În vreme ce mii de bucureşteni aşteaptă de-o viaţă să-şi racordeze casele la apă curentă şi canalizare, administraţia Ciulniţei se chinuie să-şi convingă cetăţenii să renunţe la toaletele săpate în curţi.

Mergi cu trenul de la Bucureşti, la mare, o vezi. Vii de la mare, la Bucureşti... o vezi. Este, probabil, cea mai urâtă gară din ţară. Şi cea mai îmbâcsită.

-Cam murdară!

-De ce crezi că-i aşa?

-Nu se ocupă nimeni de reabilitarea ei.

-Ce-i de făcut?

-Păi având în vedere că nu se ocupă nimeni, nu o să se facă nimic.

Ciulnița: gara fără apă potabilă

La stânga primului peron are o cişmea seacă. La dreapta... alta, mizerabilă. Cuva îi e plină cu gunoaie şi mătasea broaştei, prin robinetul ruginit îi picură... apă. Apă de băut... nepotabilă. Aşa scrie pe obiectul aflat în inventarul gării.

Pe peron, tolăniţi la umbra acoperişului de la 1866... doi câini. Al treilea roade o merdenea, pe linia întâi. Al patrulea doarme lângă uşa sălii de aşteptare. Dincolo de ei, oameni şi trenuri care vin şi pleacă. Gara asta, Ciulniţa, e nod de cale ferată: București-Constanța, Slobozia-Călărași.

Ciulnița - gara în Călărași, satul în Ialomița

Pasagerii trenurilor şi vizitatorii ocazionali o asociază cu localitatea Ciulniţa, de lângă Slobozia. Numai că, din 1981, când România s-a reorganizat teritorial, comuna ialomiţeană nu mai are nicio legătură cu gara Ciulniţa, cu lipsurile şi cu mizeria ei.

Localnicii, invitați să închidă WC-ul din curte

Ciulniţa actuală e racordată la gaze naturale, are apă curentă şi asfalt pe 90% din străzi şi ulicioare. De ceva vreme, administraţia i-a invitat pe cei 2.500 de locuitori la civilizaţie. Li s-a pus la dispoziţie reţeaua de canalizare comunală. Sub pretextul sărăciei, însă, majoritatea ciulniţenilor au rămas loiali toaletelor săpate-n curţi.

Gheorghe Cosma – localnic: Eu, toaletă, normal, cum e şi la ora actuală, o am în curte, lângă grajd, acolo. Unde-ţi faci nevoile. Asta! Ca peste tot... Pf... Mă feresc? - Păi ce, n-am trăit aşa de când mă ştiu?

Gheorghe nu vrea să-şi racordeze casa la canalizare. Consideră că-i scump şi nerentabil.

-Eu, dacă e, mă duc cu ziua şi câştig 50 de lei, să zicem. Şi-mi trebuie şi mie să mănânc, îmi trebuie şi mie să-mi iau un dero, îmi trebuie şi mie să-mi iau d-ale casei. Din ce am auzit, m-ar costa vreo 16 - 18 milioane.

-Toţi banii odată?

-Da! Aşa am înţeles!

Apă a tras din reţeaua comunală. O foloseşte când îi trebuie, strânge zoaiele într-o găleată şi le aruncă... în grădină.

-Deci, apă curentă aţi tras!

-Din găleată, o iau şi o pun în grădină, la roşii. La roşii, la... Aţi înţeles!

Fanii toaletelor din uluci

Filosofia lui Gheorghe e împărtăşită de mulţi. WC-urile din uluci... rezistă în mentalităţi, iar lăturile adunate din spălături diverse... se scurg în şanţul drumului, ca la 1800.

-Nu mă obligi pe mine ca... client, sau cum să spun eu, ca persoană, să mă leg la wc-ul de afară. La canalizare! Păi iarna ce facem? Îngheaţă apa aia la canalizare.

Stelică... aceeaşi poveste. Are apă potabilă trasă din reţeaua publică, dar de canalizaresă n-audă.

Stelică, localnic: Nu, nu, nu!

-Dar ar fi bună! N-aţi mai avea nici toaleta-n fundul curţii, vorba aia.

-Cea mai bună e aia în fundul curţii!

-Şi cu canalizarea cum rămâne?

-Să fie sănătoşi!

Gigi e contrariat pe consătenii care refuză civilizaţia. Şi-a subţiat economiile, a plătit banii ceruţi şi... a racordat locuinţa la gaze, apă şi canalizare. Are şi asfalt în poartă, aşa că acum trăieşte cu soţia, Elena, ca la oraş: baie în casă, apă în casă, toaletă-n casă. Din toată comuna, doar 38 de gospodării sunt branşate la canalizare. Restul familiilor refuză, ori aşteaptă să adune banii necesari. Primarul îi avertizează: ori îşi cumpără şi îşi montează propriile staţii de epurare a apei menajere, ori se racordează la reţea.

Stelică Gheorghe - primar Ciulnita: Cine nu face lucrul acesta este amendat cu 4.000 de lei. Este posibil ca în primăvara anului următor să se lase cu sancţiuni. Şi sancţiunea o plăteşte. N-ai cum să n-o plăteşti pentru că există acea executare silită. Şi poţi să te duci să îi opreşti din veniturile pe care le obţine. N-au venituri? Amenzile se pot transforma în muncă în folosul comunităţii. Deci nu există cale de scăpare.

Dacă ciulniţenii nu prea agrează confortul, mii de bucureşteni îl visează de ani buni... dar degeaba. Capitala are peste 250 de străzi lipsite de utilităţi. Anul trecut, consilierii municipali s-au angajat să aducă mileniul trei şi pe astea, dar... încă n-au reuşit.

Ghidigeni, Bucureştiul interbelic

Mai sunt câteva luni, trece şi 2019, iar strada Ghidigeni e la fel ca-n interbelic: fără apă curentă, fără asfalt, fără canalizare. Are doar gropi şi caldarâm, cât vezi cu ochii. Şi localnici supăraţi pe primari şi funcţionari, deopotrivă.

-De cât timp stai matale aici?

-Eu din '74.

-Şi din '74... niciodată canalizare aici?

-Nimic! 

-Suntem în 2019.

-N-avem nimic. Nici canalizare, nici apă curentă, nimic.

-Ciulniţa are tot ce-i trebuie, ştiţi?

-Ştiu asta. Şi la ţară au.

-Aveţi buletin de Bucureşti?

-Da, bineînţeles!

-De cât timp vi se promite?

-Păi din '90 încoace.

-An de an?

-Da! Mai ales la alegeri.

-Se fură mult, domne! Toţi cei care vin la putere fură, fac pentru ei. Toţi fură, toţi îşi bagă în buzunarul lor. Nu fac nimic. Numai vorbe aruncate, că facem, că facem.

WC săpat în curte, buletin de Bucureşti

Condiţii precare au şi locatarii cartierului Triaj de lângă gara Bucureştii Noi. Aici se plătesc impozite ca în Capitală, dar se trăieşte cu WC-urile săpate-n curţi, ca la ţară. Recent, patru artere au fost conectate la reţeaua de canalizare şi apă, dar, deocamdată, instalaţiile au rămas seci.

-Să vedem când o fi gata. După mine zic că ne prinde şi anul următor. Chiar ne dorim şi vrem şi gaze.

-N-aveţi nici gaze?

-Nici!

Bucureştenii din Triaj au fost anunţaţi că le va ajunge confortul în bătături şi case în luna august. Până atunci, operatorul de apă lucrează, oamenii... visează. Bucureştiul mai are destul până la civilizaţie. Standardele europene de confort civic lipsesc în toate sectoarele. Sectorul 1 are 60 de artere de pământ, Sectorul 2... 5, Sectorul 3... 30, Sectorul 4... 22, Sectorul 5... 31, iar Sectorul 6... 23. Lor li se adaugă străzile neasfaltate din cartierul Henri Coandă. 27. Şi-n ţară e rău: conform Institutului Național de Statistică, din cele 320 de oraşe... 7 n-au rețele funcţionale de canalizare publică. La sate, treaba-i şi mai complicată: din cele 2.861 de comune, canalizare publică au doar... 872.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri