RAPORT DE ȚARĂ. Aurul extras din minele de la Bradul a ajuns în Egipt şi la Roma

Data publicării:
15042013 20hunedoara-60692

Sudul județului este dominat de Valea Jiului. Natura a avut libertate de desfășurare aici, iar dalta ei a dat naștere Peșterii Bolii, o străpungere naturală accesibilă pe toată lungimea ei, care datorită acusticii foarte bune a fost transformată în mai multe rânduri în sală de spectacole.

Industria minieră de prelucrare a huilei a permis dezvoltarea a trei municipii și tot atâtea orașe în zonă. Cel mai important este Petroşani, unde încă mai există o universitate (fostă „de mine") şi un teatru de stat. Închiderea celor mai multe dintre mine a adus cu sine şi o decădere a zonei din punct de vedere economic, dar şi exploatarea resurselor turistice.

Reşedinţa judeţului este la Deva sau „Oraşul Cetăţii". Construcția medievală a fost supusă în ultimii ani unui amplu program de amenajări. Numărul turiştilor care ajung la cetate a crescut considerabil odată cu instalarea telecabinei, care a înlesnit accesul până sus, de unde se înfăţişează întreaga panoramă a oraşului, cu tot cu centrul vechi. La poalele Cetăţii, pe aleea gimnastelor sunt busturile sportivelor care au obţinut peste 300 de medalii olimpice.

„Cred că hunedorenii în general sunt mândri de localitatea lor, iar pentru mine personal pot să spun că Hunedoara reprezintă ceva deosebit”, a spus Mihai Leu, primul român campion mondial la box profesionist.

Târgul Fierului

Deva nu este însă cel mai mare oraș al județului. Cu o populație apropiată, dar de trei ori mai întins, este municipiul Hunedoara. Tradiţia siderurgică a oamenilor de aici pătrunde adânc în istorie. De altfel, denumirea germană a oraşului este Eisenmarkt, sau Târgul Fierului.

La 20 de kilometri de Hunedoara s-a dat în folosință în anul 1810 primul furnal cu flux continuu din Europa şi al doilea din lume. Furnalul de la Govajdia este vestit pentru că aici s-au produs unele componente din fontă pentru turnul Eiffel din Paris.

Azi, Hunedoara trăiește din turism. Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, a devenit cea mai importantă sursă de venit pentru bugetul orașului.

La o aruncătură de băț de cele două orașe este Simeria, important nod feroviar. Mai multă vreme s-a pus problema fuziunii dintre cele trei localităţi, cărora să li se adauge şi oraşul Călan. Asta în ideea că un oraş mai mare ar atrage mai uşor fonduri pentru dezvoltare.

Poarta de intrare spre vechea Dacie

În aglomerarea de orașe din zona centrală a județului își face loc și Orăştie, poarta de intrare înspre vechea Dacie. Cetăţile dacice de la Costeşti, Blidaru sau Sarmizegetusa Regia păstrează încă urme ale strămoşilor. De altfel, judeţul Hunedoara este singurul din România care are în componenţă două foste capitale antice - Sarmizegetusei Regia (capitala Daciei) i se alătură Sarmizegetusa Ulpia Traiana (capitala Daciei Romane), la mai puţin de 100 kilometri distanţă.

Romanii au lăsat urme în tot judeţul. La Geoagiu încă se mai păstrează un complex termal, într-o formă asemănătoare celei din antichitate. Calităţile curative ale apelor termale au fost cunoscute însă şi de daci.

Oraş minier, Bradul iese în evidenţă prin Muzeul Aurului - unic în Europa. De altfel, mineritul în zonă este atestat documentar din anul 21, înainte de Hristos. Aurul extras din minele de aici a ajuns în piramidele din Egipt, la Roma, în Imperiul Austro-Ungar, dar şi în Uniunea Sovietică.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...