RAPORT DE ȚARĂ. Buzău, județul Vulcanilor Noroioși

Data publicării:
01032013 20m 20buzau-52378

Situat la cotul Carpaților de Curbură, la o încrucișare de drumuri străvechi, județul Buzău a fost o punte permanentă de legătură între cele patru mari provincii românești.

„Dacă ne gândim la economie, când spunem Buzău spunem industrie, agricultură și comert. Dacă ne gândim ca și imagine, județul Buzău înseamnă Vulcanii Noroioși, Sărata Monteoru, Cloșca cu puii de aur de la Pietroasele. Dacă ne gândim ca și branduri de Buzău, ne gândim la cârnații de Pleşcoi, covrigii de Buzau și vinul de Pietroasa”, explică prefectul județului, Gabriel Baltă.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Călătorind pe plaiurile Buzăului, turiștii întâlnesc locuri de-o frumusețe rară, unele prea puțin cunoscute: munți de-o sălbăticie aparte, văi, dealuri cu pomi fructiferi și podgorii întinse sau peisajul, selenar parcă, al Vulcanilor Noroioși.

Vinurile de Pietroasele și cârnații de Pleșcoi

Despre vinurile de Dealu Mare se vorbește atât în țara, cât mai ales peste hotare. Zeci de crame, mai mari sau mai mici din Pietroasele, Năieni, Săhăteni sau Breaza asteaptă degustătorii să le treacă pragul și să le guste licorile.

Cârnații de Pleșcoi și covrigii de Buzău sunt branduri deja celebre ale județului din nordul Munteniei. Covrigii sunt făcuți după o rețetă simplă: doar apă, făină, drojdie și puțin zahăr, dar au devenit marcă înregistrată, acceptată de Uniunea Europeană. În schimb, metoda preparării cârnaților de Pleșcoi a fost transmisă din generație în generație, iar secretul acestora este știut doar pe acele meleaguri.

Buzăul nu s-a axat niciodată pe o singura industrie și nu a existat o singură întreprindere de care să depindă întreaga economie a orașului. Județul Buzău are zeci de ani de tradiție atât în industria grea, cât și în cea ușoară. Ultima investiție majoră în industrie depășește patru milioane de euro și este o fabrică de stingătoare cu cea mai importantă capacitate de produție din estul Europei.

Bazinul legumicol Mărăcineni-Săpoca este, de asemenea, unul dintre cele mai mari din țară. Producătorii de aici duc în toate piețele renumitele legume, cum ar fi ceapa sau varza de Buzău.

Muzeu de chihlimbar și herghelie de Pursânge englez

În comuna Colți se ascunde singura exploatare de chihlimbar din România. Localnicii îi spun romanit, iar bucăți impresionante din acest material sunt expuse într-un muzeu al chihlimbarului.

Buzăul a adunat de-a lungul secolelor o bogată zestre de datini, obiceiuri și tradiții folclorice, legende țesute cu har și sensibilitate de generații. În satele din Câmpia Bărăganului încă se mai păstrează tradiția botezului cailor.

De altfel, creșterea cailor este și ea o tradiței în Buzau. Înființată în anul 1894 cu scopul de a produce armăsari și iepe de prăsilă, herghelia din comuna Cislău este singura din țară în care se nasc și se cresc cai din rasa Pursânge englez, considerată superlativul raselor de cai la nivel mondial. Herghelia Cislău are 130 de superbe exemplare din această rasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri