RAPORT DE ȚARĂ. Buzău, țara cârnaților de Pleșcoi și a Vulcanilor noroioși

Data publicării:
buzau-1

Situat la cotul Carpaților de Curbură, la o încrucișare de drumuri străvechi, județul Buzău a fost punte permanentă de legătură între cele patru mari provincii românești.

„Dacă ne gândim la economie, când spunem Buzău spunem industrie, agricultură și comerț. Dacă ne gândim ca imagine, județul Buzău înseamnă Vulcanii Noroioși, Sărata Monteoru, Cloșca cu puii de aur de la Pietroasele. Dacă ne gândim ca branduri de Buzău, ne gândim la cârnații de Pleşcoi, covrigii de Buzău și vinul de Pietroasa”, a explicat prefectul județului Buzău, Gabriel Baltă.

Călătorind pe plaiurile Buzăului, drumețul întâlnește locuri de-o frumusețe rară, unele prea puțin cunoscute: munți de-o sălbăticie aparte, văi, dealuri cu pomi fructiferi și podgorii întinse sau peisajul, selenar parcă, al Vulcanilor Noroioși.

Vinurile de Dealu Mare și celebrii covrigi

Despre vinurile de Dealu Mare se vorbește atât în țara, cât mai ales peste hotare. Zeci de crame, mai mari sau mai mici, din Pietroasele, Naieni, Sahateni sau Breaza așteaptă degustătorii să le treacă pragul și să le guste licorile. Cârnații de Pleșcoi și covrigii de Buzău sunt branduri deja celebre ale județului. Covrigii sunt făcuți după o rețetă simpla, doar apă, făină, drojdie și puțin zahăr, dar au devenit marcă înregistrată, acceptată de Uniunea Europeană. În schimb, metoda preparării cârnaților de Pleșcoi a fost transmisă din generație în generație, iar secretul acestora este știut doar pe acele meleaguri.

Buzăul nu s-a axat niciodată pe o singură industrie și nu a existat o singură întreprindere de care să depindă întreaga economie a orașului. Județul Buzau are zeci de ani de tradiție atât în industria grea, cât și în cea ușoara. Ultima investiție majoră în industrie depășește 4 milioane de euro și este o fabrică de stingătoare cu cea mai importantă capacitate de produție din estul Europei.

Bazinul legumicol Mărăcineni-Sapoca este, de asemenea, unul dintre cele mai mari din țară. Producătorii de aici duc în toate piețele renumitele legume, cum ar fi ceapa sau varza de Buzău.

Botezul cailor

În comuna Colți se ascunde singura exploatare de chihlimbar din România. Localnicii îi spun romanit, iar bucați impresionante din acest material sunt expuse într-un muzeu al chihlimbarului. „Fala colecției noastre este o pepită, a doua ca mărime în lume, de 2,5 kilograme, găsită de un cetățean din Colţi în timp ce strângea piatra în urma unei ploi torențiale”, a explicat Felicia Mihai, muzeograf.

Buzăul a adunat de-a lungul secolelor o bogată zestre de datini, obiceiuri și tradiții folclorice, legende țesute cu har și sensibilitate de generații. În satele din Câmpia Bărăganului încă se mai păstrează tradiția botezului cailor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri