RAPORT DE ȚARĂ. În Mehedinți este singurul pod natural din Europa pe care se poate circula

Data publicării:
puntea lui dumnezeu mehedinti

Comuna Ponoarele este locul în care natura s-a aratat uimitor de inspirată. Aici se află singurul pod natural circulat din lume. I se spune Puntea lui Dumnezeu și este, în fapt, o uriașă arcadă din piatră, formată prin prăbușirea peretului superior al unei peșteri. În jurul său s-au țesut poveștile.

„Cea mai frumoasă legendă amintește de faptul că aici, la intrarea în peșteră, ca în orice întuneric, își avea casa dracul și oamenii l-au implorat pe Dumnezeu, l-au rugat să-l alunge. Dumnezeu a coborât, cu palma a apăsat tavanul peșterii să-l prindă pe drac când a intrat în peșteră. Dar dracu-i drac, s-a strecurat prin peșteră și a ieșit în partea cealaltă a peșterii, la Lacul Zaton”, povestește Dumitru Borloveanu, custodele-ghid al Rezervației Ponoarele.

Este cel mai mare lac de origine carstică din România, numit de specialiști „lacul fantomă, pentru că apare și dispare. El se menține doar dacă apele care se scurg de pe versanți aduc aluviuni și închid scorburile. Atunci când este plin, lacul are o suprafață de peste doi kilometri și o adâncime de până la 20 de metri.

În partea estică a lacului se află Stânca Dracului. După ce dracul a fost alungat de Dumnezeu din peșteră, a ieșit prin partea aceasta a peșterii, spre lac, și a zgâriat toate stâncile, formând două câmpuri de lapiezuri, Câmpul Cleopatrei și Câmpul Afroditei. Dracul s-a așezat pe o stâncă, rămânând în stăpânire cu lacul, iar Dumnezeu a rămas în stăpânire cu podul”, mai spune Dumitru Borloveanu.

O explicație a legendei este aceea că, în timp ce lacul își ia mereu tributul, iar în adâncurile sale pier înotători experimentați, cei care traversează podul sunt protejați. În mod inexplicabil, multe mașini au rămas fără frâne și s-au prăbușit în prăpastie, dar niciodată nu au fost victime.

Câmpuri de lapiezuri se află și în alte zone ale țării, însă cele din Ponoarele sunt unice prin dimensiunile, compactitatea și altitudinea la care se găsesc: sub 600 metri.

O depresiune intramontană din zona carstului de platformă al Podișului Mehedinți adăpostește rezervația de liliac sălbatic unică în țară, conservată datorită climatului blând, cu influențe submediteraneene.

Frumuseți nebănuite dezvăluie ținuturile Mehedințiului, atât de puțin cunoscute pentru cât de darnic au fost înzestrate. Odată descoperit de mister, fiecare loc își va mărturisi răbdător povestea pentru cei care, o clipă macar, ne vor urma pașii:

O suprafață de peste două mii de hectare în zona Gruia-Gârla Mare este supranumită și deltă. Asta datorită florei și faunei bogate în plante și păsări rare, multe ocrotite prin lege.

În anul 2007, Aria Naturală Protejată Gruia-Gârla Mare a fost declarată parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri