RAPORT DE ȚARĂ. Industria din Prahova a rămas o amintire. Județul are 17.000 de șomeri

Data publicării:
10042013 20praho-59834

Situaţia era însă mult mai dramatică în 2010, când aproape 27.000 de prahoveni nu aveau un loc de muncă, iar judeţul înregistra o rată a şomajului de 8,41%.

Potrivit statisticilor oficiale, în judeţ sunt aproape 300.000 de persoane active în câmpul muncii. Din toţi aceştia, doar 185.000 de angajaţi aveau, în 2012, contracte individuale de muncă.

Cei mai mulţi, peste 80.000, lucrează în industria petrolieră. Agricultura asigură traiul pentru aproximativ 60.000 de oameni, iar comerţul şi construcţiile oferă un loc de muncă altor 70.000 de prahoveni.

Decăderea unui colos

Deschis în 1902, combinatul chimic din Valea Călugărească ajunsese în 1989 un colos, de pe urma căruia trăiau mii de oameni. „Până în 1989, acel combinat dădea pâine, să zic, așa la vreo două mii de oameni”, își amintește Vasilică Neacşu, primarul din Valea Călugărească.

Pentru cei peste 2.500 de angajaţi ai combinatului, trecerea la capitalism a însemnat orice altceva decât bunăstare.

„Prin 1996, acest combinat a intrat in faliment, s-a inchis. Oamenii au plecat în șomaj, au luat-o care încotro, a fost vândut la AVAS, AVAS a vândut la randul lui, s-a valorificat fierul vechi. Și a ajuns, în 2002, să zic așa, o ruină”, mai spune primarul.

Explicaţiile pentru moartea combinatului sunt multe. Poluarea, lipsa comenzilor, managementul defectuos, lipsa de interes a guvernanţilor. Dezastrul a devenit iremediabil în 1997, când Guvernul de atunci a decis să curme viaţa combinatului.

Tot ce a rămas acum în locul fostului combinat este un peisaj pustiu şi dezolant. Mormane de cenuşă piritică în bătaia vântului, tone de dărâmături şi schelete din beton. Adevărata dramă însă, este cea a miilor de oameni rămaşi fără un loc de muncă.

O sursă de probleme

Pentru cei mai mulţi dintre foştii angajaţi, combinatul a fost însă şi o sursă de probleme, nu doar de subzistenta. De vină: scăpările de gaze de bioxid de sulf.

Necazurile nu au dispărut odată cu lichidarea combinatului. Dar chiar dacă au trecut câțiva ani buni de atunci, încă mai poţi vedea şi simţi cenuşa piritică în aer. Autorităţile dau însă asigurări că problema nu este gravă.

Privatizat, vândut, revândut, lichidat, rebotezat, combinatul chimic din Valea Călugărească este acum proprietatea unei firme din Italia, Vir Company.

În 2010 a început să dărâme şi ultimele clădiri care mai rezistaseră în picioare. Italienii au alte planuri pentru terenul de aproape 50 de hectare, care dispune de toate utilităţile şi este aflat în apropierea căii ferate.

Gândirea lor este sa facă un parc eco, în sensul ca energia electirică necesară pentru parc să o producă tot ei, într-un parc eolian”, explică primarul Vasilică Neacșu.

Acest vis este totuşi departe. Terenul nici măcar nu a fost curăţat de toate rămăşiţele trecutului. Dezastrul de la Valea Călugărească este doar un episod dintr-un lung serial de coşmar.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri