RAPORT DE ȚARĂ. Judeţul Arad este principala poartă spre Vest a României

Data publicării:
2503arad1-56696

Vechi oraș industrial, în Arad sunt încă vizibile semnele prosperității. Cetatea Aradului, construită în vremea împărătesei Maria Terezia, este un monument al arhitecturii. Se spune că atunci când a fost construită, pe la 1780, era imposibil de cucerit cu mijloacele vremii. În prezent cazarmă pentru armată, cetatea urmează să intre în circuitul turistic. Tot turistic ar putea fi exploatată și altă bogăție a județului. Ascunsă bine sub pământ de data aceasta.

„Suntem binecuvântați de Dumnezeu să trăim în această parte a țării noastre, în județul Arad, și să avem potențialul atâta de mare în resursele balneoclimaterice, aici mă refer la apele geotermale, care au o încărcătură de săruri minerale apreciabilă și care este binefăcătoare”, spune Daniel Negrea, administratorul ștrandului termal.

De cele mai multe ori, apa termală este însoțită de zăcăminte considerabile de petrol. Exploatat încă din anii 80 ai secolului trecut, prețiosul aur negru a fost găsit și mai departe în județ, acolo unde câmpia întâlnește dealurile. Conform unor studii recente, sub orașul Pâncota ar sta un zăcământ de un miliard de euro - în țiței.

Peste 1.800 de hectare de viță de vie nobilă a fost plantată numai în ultimii șase ani în județul Arad, lucru care marchează azi renașterea podgoriei Aradului, făcută pe bani europeni: 25 de milioane de euro în total, de care au beneficiat 165 de cultivatori de viță de vie.

De altfel, profilul urban în județul Arad se potrivește mai degrabă orașelor agrare. Cu excepția reședintei de județ, niciun alt oraș nu are o industrie dezvoltată și nici o viață urbană propriu-zisă, așa că toate orașele seamănă cu niște centre de comună mai mari. Cele mai multe orașe sunt în câmpie: Nădlac, poarta de intrare în țară, Pecica - cu a sa celebră „Pită de Pecica”, spre nord - Curtici, Sântana și Chișineu Criș, apoi în zona de deal: Pâncota cu frumoasa sa primărie decorată cu ceramică viu colorată pe acoperiș, Sebișul - altădată important centru de prelucrare al pieilor pentru haine de blană, sau Lipova cu ai ei Maria Radna - locul de pelerinaj venerat de catolici.

Câmpie, deal, munte. Cu un relief echilibrat, Aradul se poate considera un județ complet. Cetățile ce supravegheau altădată căile de comunicație de pe vaile Mureșului și Crișurilor stau mărturie unei moșteniri căreia prezentul cu greu îi face față.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri