RAPORT DE ȚARĂ. Județul Bistriţa-Năsăud se confruntă cu o criză acută a locurilor de muncă

Data publicării:
somaj-2

În județul Bistriţa-Năsăud, 44 de şomeri se bat pe un singur job. Liderii administrației județene pun șomajul de peste 5% pe seama lipsei unor investitori.

Șapte mii de șomeri își caută un loc de muncă în județul Bistrița-Năsăud. Disponibile sunt doar 160 de slujbe, iar cele mai mari probleme sunt la cei cu studii superioare: peste 90% dintre locurile de muncă se adresează celor cu studii medii și muncitorilor necalificați.

Bucătarii, tâmplarii și șoferii de camion au cele mai mari șanse de angajare în prenzent în Bistrița-Năsăud. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă se află însă doar 25 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare

Sătui să mai aștepte vreun miracol care să creeze peste noapte locuri de muncă, mulți au ales să-și caute de lucru în alte țări.

„Apreciem undeva la 3.000 de persoane plecate. La o populație de 80.000 este destul de mult. Cei mai mulți sunt în Spania sau Italia. Sigur, ei mențin legătrura cu cei de acasă, unii dintre ei mai cumpără case sau apartamente, semn că vor să se întoarcă acasaă. Alții nu. Sunt oameni care au pregătire profesională, în general tineri cu vârste cupriunse între 20 și 35 de ani, deci afectează forța de muncă locală și posibilitatea de a plăti pensiile celorlalți”, spune primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

Noi locuri de muncă în Bistrița-Năsăud ar putea să fie create doar prin atragerea de noi investitori. Județul aflat la limita dintre Transilvania și Moldova pierde însă teren în fața altor județe precum Clujul.

Consiliul Județean din Bistrița-Năsăud intenționează să transforme aerodromul din județ într-un aeroport pentru avioane private.

În acest mod liderii administrației județene speră să atragă investiții private în Bistrița-Năsăud. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri