RAPORT DE ȚARĂ. Județul Buzău, deficitar la serviciile de asistență medicală

Data publicării:
spital buzau

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău este cea mai mare unitate medicală din judeţul Buzău. Deşi au fost reabilitate multe dintre secţiile spitalului, administratorii încă se confruntă cu probleme.

„Dacă ar fi să ne raportăm la aspectul subfinanţării care vizează întreg sistemul sanitar, sigur că avem o serie întreagă de probleme, privind şi achiziţionarea de medicamente şi materiale saniare în mod continuu, ceea ce afectează şi actul medical”, explică doctorul Marius Anastasiu, managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.

În plus, tot mai mulţi medici au ales să plece din judeţul Buzău. Chiar dacă cetăţenii înţeleg situaţia, breşa în sistemul medical e tot mai mare.

La Spitalul Judeţean, managerii par să fi găsit, totuşi, o rezolvare. Au fost scoase la concurs zeci de posturi, cele mai multe de asistent medical debutant. Administratorii mizează astfel pe personal tânăr, fără prea mare experienţă, aşa încât să poată acoperi nevoile salariale.

„S-au completat pe secţiile care erau în mare deficit de personal, iar acum recent am ales două secţii cu mare impact asupra responsabilităţii actului medical; secţia de Pediatrie şi secţia de Neonatologie”, spune doctorul Marius Anastasiu.

Raport de 1.800 de pacienţi la un medic

Când vine vorba despre serviciile primite în sistemul sanitar, buzoienii nu sunt nici pe departe mulţumiţi.

„Întotdeauna e şi aglomeraţie, personalul nu se uită la tine, iar ce primesc salariu, bani prea mulţi”, se plânge un pacient. „Se confruntă în primul rând cu lipsa de medici, aparatură şi puţină responsabilitate”, reclamă un beneficiar al serviciilor de sănătate.

Nici locuitorii din mediul rural nu o duc mai bine. Autorităţile au explicaţii.

„Datorită structurii geografice a judeţului, cu sate foarte dispersate, cu posibilitate de transport care este de asemenea dificil, asistenţa medicală se asigură cu eforturi foarte mari. Deficitul de 51 de medici pe teritoriul judeţului este foarte mare. Concret, câţi pacienţi revin unui singur medic? Comisia Paritară a hotărât un minim de 1.800 de pacienţi la un medic”, spune Ion Japie, preşedinte al Colegiului Medicilor din Buzău.

În ultimii ani nu au lipsit nici incidentele. Cel mai mediatizat caz de acest gen s-a petrecut la începutul acestui an, când au fost făcute publice mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean din Buzău. Chiar dacă este o practică întâlnită şi în spitalele din Elveţia sau Marea Britanie, la secţia de Pediatrie nu exista un registru în care să figureze explicaţia medicului pentru care a decis imobilizarea pacienţilor, la ce oră şi pentru cât timp. Şeful sectiei Pediatrie şi asistentul-şef au fost destituiţi.

„Aici am fost deficitari şi ne-am recunoscut vina. Evenimente de genul acesta s-au întâmplat şi se întâmplă şi în alte unităţi spitaliceşti, dar pentru copilul mic, uneori, chiar şi cu acordul tacit al părinţilor, pentru a se face o perfuzie, pentru a evita rănirea copilului, alături cu mămica s-a realizat această imobilizare”, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău

Spital reabilitat cu fonduri europene

În Râmnicu Sărat, un orăşel cu numai 32.000 de locuitori, funcţionează un spital în care se tratează pacienţi din toate localităţile învecinate, dar şi din judeţele limitrofe. Spitalul Municipal a fost reabilitat în proporţie de 80%, iar condiţiile şi serviciile oferite pacienţilor sunt destul de ridicate.

„Reabilitarea ambulatoriului, în totalitate, cu fonduri europene, programul Regio, fiecare cabinet a fost renovat, reabilitat şi dotat cu aparatura medicală necesară specialităţilor respective, iar în cadrul spitalului au fost, pe rând, reabilitate fiecare secţie”, explică doctorul Felicia Vasile, director medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat.

Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat este, de altfel, singura unitate spitalicească din judeţ unde pacienţii pot face examinări de tip endoscopic şi gastroscopic.

„Condiţiile sunt foarte bune. Din punct de vedere medical, al doctorilor, asistentele sunt prompte, masa la fel, ce să mai, este ireproşabil”, spune un pacient.

Mulţumiţi de modul în care sunt trataţi şi de condiţiile spitalului, nici nu este de mirare că pacienţii vin aici la investigaţii sau tratament de peste tot.

„La camera de gardă Chirurgie la noi se prezintă atât pacienţii pe care îi deservim noi din judeţul Buzău, cât şi binevol vin şi din judeţele limitrofe. Nu sunt aduşi cu autosanitara pentru că nu sunt deserviţi de ambulanţa judeţului Buzău”, explică doctorul Andrei Căpăţână, medic la secţia de Chirurgie a Spitalului Municipal Râmnicu Sărat.

Privit în ansamblu, judeţul Buzău este, aşadar, unul al contrastelor inclusiv din punct de vedere medical, dar problemele cu care se confruntă unităţile spitaliceşti nu sunt o noutate şi nicidecum singulare.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri