RAPORT DE ȚARĂ. Mihai Viteazul și Ionel Perlea, personajele importante ale Ialomiței

Data publicării:
pic 5328 1312543392

Important centru urban medieval azi dispărut, Orasul de Floci se afla situat la limita sud-estică a Ţării Româneşti, pe malul stâng al râului Ialomiţa, la confluenţa cu Dunărea. Aici funcționa o vamă prin care erau tranzitate mărfurile negustorilor brașoveni și munteni spre Dobrogea. Denumirea urbei medievale provine de la comertul cu lână.

„Legedele locului spun că, odată ajuns voievod, Mihai Viteazul a dat ordin ca o armată de peste 1.000 de oşteni să păzească cetatea. Şi tot aici se pare că voievodul a discutat pentru prima dată şi ideea Unirii”, afirmă muzeograful Radu Coman.

Incursiunile de pradă şi jafurile turcilor din Brăila şi Hârşova au infuenţat dramatic evoluţia economică a oraşului medieval. După incendierea aşezării, oraşul se va reface greu, mai ales după moartea lui Mihai Viteazul, când unul din pretendenţii la domnie, Simion Movilă, a adus cu el trupe de poloni şi tătari care au prădat oraşul. Locuitorii ameninţaţi de nesiguranţa vremurilor se vor risipi în sate sau în alte oraşe mai puternice, mai depărtate de zona operaţiunilor militare ale războiului ruso-turc din anii 1769-1774, desfăşurat pe linia Dunării. A fost sfârşitul erei unuia dintre cele mai importante oraşe medievale din sudul ţării.

Istoria i-a dăruit însă pe ialomiţeni şi cu alte valori. Nascut la Bucu-Ograda, dirijorul şi compozitorul Ionel Perlea a dus numele României în toată lumea.

Fost dirijor al Operei din Cluj şi director muzical al Operei Romane din Bucureşti, Ionel Perlea ajunge în 1945 la pupitrul Operei din Roma. Succesul obţinut determina conducerea de la Teatro alla Scala din Milano să-i ofere un angajament permanent, care i-a adus confirmarea internaţională a valorii.

Ajunge la Metropolitan Opera din New York, la San Francisco Opera Company, a fost dirijor invitat al Orchestrei Simfonice NBC şi director muzical al Grand Opera Festival din San Antonio.

Arturo Toscanini l-a desemnat urmașul său și i-a dăruit propria baghetă. În urma unui atac vascular cerebral care i-a paralizat parţial braţul drept, învaţă să dirijeze numai cu mâna stângă şi a reuşit o performanţă memorabilă cu opera Tosca de Giacomo Puccini. A lăsat numeroase înregistrări pe discuri din repertoriul simfonic sau de operă.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri