RAPORT DE ȚARĂ. Mureșul a câștigat la diferență de un punct confruntarea finală cu Alba

Data publicării:
alba-mures

Confruntarea finală din această seară, în campania „Raport de țară”, a fost câștigată de județul Mureș, care s-a impus cu 74 la 73 în fața județului Alba. Înainte de începerea emisiunii, pe site-ul raportdetara.digi24.ro fuseseră înregistrate 3.168 de voturi pentru județul Mureș și 1.912 pentru județul Alba. Vinerea viitoare se vor înfrunta județele Brăila și Galați.

Concluziile le-au tras Cosmin Prelipceanu – de la Târgu-Mureș - şi Sanda Nicola – din Alba Iulia -, alături de invitaţii lor. În studioul de la București, Dan Suciu și invitații lui au jurizat confruntarea dintre cele două județe. 

În această seară, juriul a fost format din Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul” și Ciprian Bârsan, analist financiar.

Câștigătorii concursului „Raport de țară” din această săptâmână: utilizatorul cu nickname-ul „Barbu” va intra în posesia unei tablete iar Vasile Geambașu, din Pitești, va primi un televizor.

Alba câștigă la „Specificul local” 

Alba a câștigat disputa cu Mureșul la capitolul „Specific local”, primind două note de 10 (de la Ciprian Bârsan și Cosmin Popa) și o notă de 9, de la Nicușor Dan. Mureșul a luat 9 de la Ciprian Bârsan și Nicușor Dan și un 8 de la Cosmin Popa.

Notele pentru administrație, infrastructura și mediul de afaceri

Cei trei invitatați din juriul moderat de Dan Suciu au acordat note la capitolele administrație, infrastructura și mediul de afaceri și și-au argumentat deciziile.

Nicușor Dan, președintele „Salvați Bucureștiul”, a acordat nota 8 județului Mureș și nota 6 pentru Alba.

Cosmin Popa, cercetător științific Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, a acordat nota 7 ambelor județe.

Ciprian Bârsan, analist financiar, a acordat nota 8 pentru Mureș și aceeași notă pentru Alba.

Notele juriului pentru calitatea vieții

Cosmin Popa, cercetător științific Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, a acordat nota 9 pentru Mureș și 8 pentru Alba.

Nicușor Dan, președintele „Salvați Bucureștiul”, a acordat notele 8 pentru Alba și 9 pentru Mureș.

Ciprian Bârsan, analist financiar, a acordat nota 7 pentru ambele județe.

Care sunt atuurile județului Alba

Alin Cucui, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, consideră că județul pe care îl reprezintă este cel mai frumos și cel mai bogat județ din România, având resurse de aur și cupru, nevalorificate însă. Asta „în ciuda lobby-ului permanent pe lângă autoritățile centrale”, adaugă el.

„În momentul în care vom reuși să exploatăm rezervele de aur și de cupru, vom deveni județul cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor”, a apreciat Alin Cucui.

„Din punct de vedere economic, avem o industrie alimentară bine pusă la punct, o industrie alimentară de excelență. Avem firme care sunt lideri naționali”, a mai spus vicepreședintele Consiliului Județea Alba. El a menționat, în acest sens, Tranavia, Jidvei, Albalact și Supremia.

În ceea ce privește regionalizarea, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava s-a arătat destul de sceptic și a precizat că nu își dorește o eventuală funcție de guvernator. „Singurul lucru sigur în privința regionalizării este faptul că totul este confuz. Nu vreau nici guvernator, nu vreau nimic. Dacă se face regionalizarea, vreau ca totul să fie mult mai aproape de cetățean, să avem drumuri mai bune, să avem infrastructură”, a declarat Mircea Hava.  

Care sunt atuurile județului Mureș

Dezbaterea moderată de Cosmin Prelipceanu a fost găzduită de Palatul Culturii din Târgu Mureș. El i-a avut invitați pe Gyorgy Frunda, membru UDMR, consilier al premierului Victor Ponta, și Ciprian Dobre, președintele CJ Mureș (PNL).

Din punct de vedere istoric, Mureș înseamnă toleranță, a explicat Gyorgy Frunda, care a explicat că aici s-a decretat libertatea religiilor.

„Un județ unde fiecare locuitor se simte acasă. Acasă pentru noi înseamnă a avea egalitate de șanse. 99 la sută dintre cei care conducem județul suntem o echipă, nu contează din ce partid sau de ce etnie suntem. Și după ore de dezbateri, ne ținem de cuvânt. Îmi place să spun că Mureșul e o echipă și vom fi o echipă, cu viziune, care știe ce să facă”, a spus Ciprian Dobre.

„Ecartul dintre noi și cei de pe locul cinci e mare. Am fi fost în primii cinci sau șase, dacă am fi asigurat infrastructură”, a spus Ciprian Dobre, referindu-se la veniturile care „se învârt” în județ. El a subliniat că nu se referă numai la drumuri, ci și de canalizare și apă și asigurarea accesului la curent electric.

Gyorgy Frunda este de părere că investitorii trebuie să fie atrași, după ce au fost luate și decizii proaste în trecut.

Despre regionalizare, Ciprian Dobre și-a exprimat speranța că actuala hartă elaborată este „o variantă de lucru”. „Cred că indiferent de retorică, de discursuri, regonalizarea nu trebuie să pornească de la un desen. Alături de criterii politice, trebuie multe lucruri avute în vedere”, a spus președintele CJ Mureș.

În replică, membrul UDMR Gyorgy Frunda, consilier al premierului, a spus: „Luați guma și ștergeți regionalizarea”, opinând că aceasta ar fi o piedică în plus. „După părerea mea nu trebuie făcută această regionalizare, va dăuna județelor”, a afirmat Gyorgy Frunda.

Președintele CJ Mureș a argumentat, în acest context, că interesul național este absorbiția fondurilor europene, iar autoritățile ar trebui să aibă o atitudine pragmatică și să existe voință politică și, la nivel regional, să obțină de la centru puterea de acțiune la capitolul atragere a fondurilor.

„Sunt de acord cu motivarea fiscală, dar acest lucru trebuie făcut și de județe. Nu este un interes național în înfiinațrea regiunilor, banii pot fi absorbiți și de către județe. Cei care spun că nu e adevărat nu spun adevărul, a replicat Gyorgy Frunda.

Horațiu Suciu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Județean Mureș, Gasparik Attila, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș, Liviu Pancu, actor și directorul Festivalului de Artă Medievală de la Sighișoara și Vasile Gliga, lutier, au fost invitații celei de-a doua runde de dezbateri de la Mureș. Reprezentanții vieții culturale și științifice și-au susținut județul în direct la Digi24.

Ce spun mureșenii despre șansele județului lor

Locuitorii din Târgu Mureş speră într-o regionalizare care să ajute judeţul, în cel mai deficitar domeniu: dezvoltare economică.

„Dacă se va face cu adevărat o regionalizare, economia trebuie să prospere, pentru că altfel ne târâm ca şi până acum. Nu ştiu dacă e cel mai potrivit (să fie capitală de regiune – n.r.). Sunt oraşe de referinţă în Transilvania, precum Clujul, Sibiul, care sunt mai onorante. Cu toate că arată superb, din punct de vedere economic nu se ridică la nivel de capitală de regiune”, consideră o locuitoare a Mureșului.

„Probabil vor fi oferite alte condiţii, mai multe locuri de muncă şi altă perspectivă conducerii acestor regiuni”, a spus un al mureșean.

„Din tot ce a avut Mureşul, ca județ și ca municipiu, singurul lucru care a mai rămas este un singur combinat. În situaţia în care împărţirea ar fi benefică, posibilităţile sunt destul mici, faţă de alte zone, regiuni”, este de părere un alt locuitor al județului.

Locuitorii din Alba vor titlul de capitală a regiunii

„Regionalizarea este un lucru bun pentru România, pentru că dă posibilatea dezvăltării uniforme a tuturor regiunilor țării, să nu fie unele mai bogate, unele mai sărace”, este de părere un locuitor al Albei.

„Eu cred că, pentru Alba-Iulia, dacă va primi, așa cum merită, titlul de capitală a viitoarei regiuni Centru, va fi șansa de a deveni cu adevărat capitala culturală turistică a României. Cred că e un lucru bun regionalizarea din punctul acesta de vedere. Dacă, din nefericire, Alba-Iulia nu va primi titlul de capitală a viitoarei regiuni, va fi destul de trist pentru noi, cei care am ales să credem în șansa Albei”, consideră un altul.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri