RAPORT DE ȚARĂ. Peșterile Liliecilor și Urșilor, disputate de județele Vâlcea și Argeș

Data publicării:
pestera

Parcul Național Cozia a fost declarat parc natural în anul 2000. Zona este destul de abruptă, iar relieful accidentat, ceea ce face peisajul spectaculos.

„Farmecul acestor locuri îl dau, cred eu, pădurile deosebite, fantastice, pădurile dacice bătrâne, vreo 8-9 mii de hectare de păduri virgine, deci nu au fost exploatate niciodată, nu sunt drumuri”, susține Pavel Prundurel, directorul parcului Cozia.

Parcul are două zone. Prima este cea a rezervaţiilor ştiinţifice, de protecţie integrală care măsoară peste 7.000 de hectare și este destinată cercetărilor ştiințifice, iar turismul este controlat, aproape inexistent. Cea de-a doua zonă este cea care o protejază pe prima. Aici turiştii au acces mai uşor.

Flora, extrem de generoasă, numără în jur de 930 de specii. Printre plantele ocrotite de lege sunt Floarea de colț, iedera albă dar şi pinul de pământ. Fauna este clasificată în funcţie de înăltime; la mare altitudine găsim păsări răpitoare mari, mai jos carnivore precum urs, lup, râs, iar spre baza piramidei sunt caprele negre, cerbii sau mistreţii.

Munţii acoperiţi de păduri de gorun, fag şi molid ascund legende.

„Cele mai multe sunt despre comorile ascunse în această zonă fantastică de piatră, numită de altfel şi Cogaionul sau Muntele Sfânt al dacilor. Au plecat din ţara noastră straveche, Dacia de atunci, 50- 60 de tone, nu ştiu câte, de aur şi de argint, dar se spune că au rămas şi mai multe ascunse şi prin cleştarul de piatră al acestor munţi”, spune directorul parcului Cozia.

Parcul Naţional Buila Vânturariţa a fost declarat arie protejată în anul 2005 şi este cel mai mic din România cu o suprafaţă de 4.186 de hectare.

„Din punct de vedere al proprietăţii cam 50 la sută este proprietate de stat şi 50 la sută este proprietate privată. Fie proprietarii sunt persoane fizice, fie persoane juridice, obşti”, afirmă Monica Huidu, biologul Parcului Buila Vânturariţa.

Pe lângă peisajele extraordinare, locul adăposteşte specii de plante şi animale protejate prin lege.

„Fauna de mamifere este bine reprezentată. Întâlnim urs, cerb, capră neagră, căprior. Dintre mamifere şi liliecii sunt bine reprezentaţi, nouă dintre speciile întâlnite în parc fiind protejate la nivel european”, mai spune Monica Huidu.

Accesul în parcu este greoi. Așa s-au păstrat nealterate şi alte elemente ale patrimoniului natural. Printre ele, peşterile.

Dintre ele, doar două pot fi vizitate: Peştera Liliecilor, care în prezent este periculoasă din cauza bolovanilor prăbuşiţi şi cea a Urşilor, situată la doar câteva sute de metri de intrarea în parc. Ambele sunt însă disputate cu judeţul vecin, Argeş.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri