RAPORT DE ȚARĂ. Plantațiile de salcie energetică din Harghita

Data publicării:
04042013 20peleti-58715

Salcia energetică este o plantă care poate fi folositã ca sursă alternativă de energie, în locul cărbunilor sau al lemnului de foc. Avantajele sunt multiple: are o putere calorică mai mare cu 50 % decât cea a fagului sau a salcâmului, iar emisiile poluante eliberate în atmosferă sunt aproape inexistente. În România, salcia energetică a fost plantată prima dată acum șase ani de Benko Sandor.

„Se utilizează terenul fără a fi o concurență pentru agricultură, pentru cereale. Este o complementare în agricultură pentru veniturile țăranilor, folosindu-se de terenuri care pentru alte scopuri nu sunt bune sau sunt terenuri de calitate slabă și nu merită să se cultive cereale”, spune el.

Când vorbim despre salcia energetică, tot un avantaj îl constituie și faptul că se cultivă o singurã dată, iar costurile sunt de aproximativ 2.200 de euro pe hectar. De pe urma „pădurii" se pot obține foloase timp de mai bine de 20 de ani, iar profitul anual este de aproximativ 1.200 de euro pe hectar. Însă nu e deloc simplu.

„Salcia o avem pentru 25 de ani și, dacă debutul este un eșec, toată plantația va fi un eșec, toate recoltele vor fi afectate”, a explicat Cristina Racu, inginer.

Realizarea plantației de salcie energetică începe de la alegerea locului. Se pregătește terenul și, în cele din urmă, salcia ajunge la nivelul la care poate fi tăiată. În județul Harghita, cultura de salcie adusă din Suedia are un aliat de nădejde. În solul umed, unde nu rodesc cartofii, prinde cel mai repede rădăcină.

Un singur hectar de salcie energetică poate produce pânã la 40 de tone de material lemnos pe an. După ce este recoltată, salcia este adusă la depozit, apoi este selectată manual, iar ce nu se păstrează pentru o urmatoare sădire devine tocătură, ca apoi să fie transformată în peleți.

Harghita este singurul județ din țară în care sunt centrale termice care folosesc peleții ca principalã sursă de combustibil. Așa se face cã 40 % dintre locuitorii orașului Miercurea -Ciuc au în calorifere căldură de pe urma peleților din salcie energetică. Totuși, în județ, plantația se întinde pe doar de 70 de hectare. La nivel național, cultura de salcie energetică ajunge la aproximativ 850 de hectare. Datele statistice arată că în România există peste un milion și jumătate de hectare de terenuri cu umiditate ridicată, pe care s-ar putea planta salcia energetică.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri