RAPORT DE ȚARĂ. Radiografia industriei din județul Dâmbovița

Data publicării:
1004 20dambovita 20industrie-59838

Mechel Târgoviște este mai mare combinat metalurgic din ţară. Acum 20 de ani, Perla Târgoviştei avea peste 10.000 de angajaţi. Azi a ajuns la sapă de lemn şi abia mai găseşte resurse de supravieţuire.

2002: Combinatul este preluat de la statul român de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel. Preţul agreat - doar două milioane de dolari, în condiţiile în care un singur utilaj din seţcia „Forjă” valora peste 12 milioane de dolari. Tranzacţia a fost efectuată pe vremea guvernării Năstase, iar în combinat mai lucrau 5.700 de angajaţi.

Februarie 2013: toate activele deţinute de Mechel în România sunt vândute companiei româneşti Nikarom SRL. Preţul tranzacţiei este năucitor - aproximativ 52 de euro. Aceeaşi companie cumpăra şi combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Noii patroni de la Mechel Târgovişte au trimis, la scurt timp de la preluare, notificări de concediere la 550 de salariaţi. În acest moment, 1.000 de salariaţi, din cei 1.500, au fost trimişi în şomaj tehnic, după ce au mai stat în şomaj şi pe perioada iernii.

La polul opus, există societăţi cu care judeţul Dâmboviţa se mândreşte: fabrica de frigidere de la Găeşti, Arctic, fabrica de cărămizi de la Gura Ocniţei, Wienerberger, fabrica de tablă, Erdemir Târgovişte, fabrica de cartoane Rondocarton sau Centrul Tehnic de la Titu, unde Renault a investit aproape o jumătate de miliard de euro.

Fabrica de la Fieni, Carpatcement, are o tradiţie de 100 de ani în producţia de ciment. Grupul nemţescHeidelberg Cementa cumpărat fabrica de la Fieni în 2002 şi a investit 11 milioane de euro în modernizarea ei. O parte însemnată din bani s-a dus pe segmentul de mediu, inclusiv pentru combustibili alternativi.

Fondată în 1914, Fabrica de la Fieni are o capacitate de producţie autorizată de 1,8 milioane tone de ciment pe an, iar producţia se adresează strict pieţei interne.

O lecţie de business primim de la doi „adversari” redutabili în producţia de bare cromate. Primul, Cromsteel Industries SA din Târgovişte este un jucător global, unul dintre principalii producători europeni în sistemul hidraulic și în industriile liniare de mișcare. Firma exportă în peste 60 de ţări din întreaga lume şi are o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro anual.

Cromsteel Industries SA a fost fondată în 1999 în Târgoviște, graţie unui proiect condus de antreprenori italieni. Are peste 400 de angajaţi, iar halele se întind pe o suprafaţă de 100.000 de metri pătrați.

Românii de la Nimet SRL ameninţă ca în doi-trei ani să se lupte de la egal la egal cu italienii. Cu sediul în Comişani, firma este condusă de un tânăr inginer român. El este cel care a pus bazele fabricii de la Comişani. Este un fin cunoscător al domeniului şi atrage investitorii ca un magnet. Chiar în momentul realizării reportajului, o echipă din Danemarca se interesa de produsele de acolo.

În doar patru ani de la înfiinţare, cifra de afaceri a Nimet a crescut la 30 de milioane de euro şi are 200 de angajaţi. Clienţii sunt localizaţi în mai mult de 50 de ţări, în industrii cum ar fi Industria echipamentelor de ridicat, Industria navală, Industria minieră, Contrucțiile, Industria de automobile sau Industria de echipamente grele.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri