RAPORT DE ȚARĂ. Sălajul a fost readus la viață de investitorii străini

Data publicării:
investitoti

În municipiul Zalău, francezii de la Michelin și grupul Tenaris, unul dintre cei mai mari producători de țevi din lume, au cumpărat vechile fabrici și le-au transformat în uzine performante. Mii de oameni au fost angajați în aceste companii care au devenit motorul județului Sălaj.

Șampania Silvania a fost cândva emblema județului. Fabrica a fost înființată în 1974 la Şimleu Silvaniei. Specialiștii spun că băutura era preparată după metoda champenoise, adică fermentarea în propria sticlă timp de trei ani. 40% din producția de struguri era asigurată de viile din împrejurimi.

În vremurile bune, aici munceau 400 de oameni.

„90% mergea la export, iar majoritatea livrărilor se făceau în URSS, apoi mai aveam Polonia, Germania, Cehoslovacia și Ungaria, cantități mai mici”, spune Teodor Făină, şef de centru la fabrica de şampanie din Şimleu Silvaniei.

După perioada de glorie din anii 1985-1990, firma a intrat în faliment, iar ultima sticlă de șampanie Silvania a fost îmbuteliată în 2005. În galeriile lungi de mai bine de trei kilometri mai sunt păstrate peste 90.000 de sticle care aparțin acum celui care a cumpărat fabrica Spumante Silvania.

În 2001, francezii de la Michelin, compania care asigură 14% din piața mondială de anvelope, au cumpărat vechea uzină de anvelope din Zalău, în care au investit zeci de milioane de euro. Din inima Sălajului au început să plece spre Asia, Africa sau America de Nord cauciucuri pentru stivuitoare, mașini sau utilaje care lucrează în minele subterane. În 2003, Michelin a mai deschis în Zalău o uzină de cord metalic. Astfel, investiția făcută în România a ajuns la 300 de milioane de euro și mii de localnici primeau un loc de muncă.

Avem, grație acestei dezvoltări pe baza investiției făcute de Michelin, un număr de 1.500 de angajați, 1.200 în uzina care fabrică anvelope și 300 de angajați în noua uzină de cord metalic”, precizează Jana Popa, directorul Michelin Zalău.

Un alt investitor de top a ales Zalăul pentru dezvoltarea unei afaceri de sute de milioane de euro. Este vorba despre compania Tenaris, unul dintre cei mai mari producători de țevi din lume, care a cumpărat în 2004 fabrica Silcotub. 80% din producție merge la export și doar 20% este valorificată pe piața din România.

Compania TenarisSilcotub Zalău are peste o mie de angajați. Investitorii străini se gândesc acum să se extinda, motiv pentru care construiesc o hală unde vor fi investite 50 de milioane de dolari. În fiecare an, din această fabrică ar trebui să iasă în jur de 75.000 de tone de țeavă.

Compania are fabrici deschise în alte nouă țări pe lângă cea din Zalău, iar sediul principal este în Luxemburg. Autoritățile din Sălaj recunosc că nu prea au ce oferi investitorilor care decid să se stabilească în județ.

„Facilitățile pe care le pot oferi autoritățile publice nu sunt grozave, dar din discuțiile cu investitorii am constatat că pentru ei e important să vadă care sunt perspectivele de dezvoltare ale localității și ale județului”, mărturisește Tiberiu Marc, președintele CJ Sălaj.

În afară de facilitățile oferite până nu demult de codul fiscal, străinii se descurcă pe cont propriu.  

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri