RAPORT DE ȚARĂ. Sucevenii sunt pe locul patru în ceea ce privește speranța de viață

Data publicării:
suceava batrani

Conform Institutului Naţional de Statistică, bucovinenii se clasează pe locul patru la nivel naţional în ceea ce priveşte durata de viaţă. Media de vârstă este de 74 de ani. În timp ce bărbaţii trăiesc, în medie, 71 de ani, femeile din Suceava ajung la vârsta de 77 de ani. Iar statisticile sunt îmbucurătoare, asta pentru că în ultimii 10 ani, durata de viaţă a locuitorilor din Bucovina a crescut cu trei ani.

Ospitalieri, optimişti şi muncitori. Aşa sunt caracterizaţi, de cele mai multe ori, locuitorii din Bucovina. Oamenii spun că acesta este şi motivul pentru care se clasează pe primele locuri în topul celor mai longevive persoane. Dacă străbateți localităţile din Bucovina, veți vedea oameni care muncesc din zori până seara şi sunt mereu activi. Spre deosebire de alte zone ale ţării unde, din comoditate, oamenii preferă să meargă cu maşina, aici oamenii aleg mai degrabă bicicleta.

Aşa că cei care credeau că odihna şi relaxarea le asigură o viaţă mai lungă s-au înşelat. Munca la foc continuu i-a ajutat pe unii bucovineni să trăiască mai mult de un secol. David Ţăran tocmai a împlinit 102 ani şi le spune şi celor care îşi doresc să ajungă la această vârstă care este secretul.

Am muncit cât am trăit, încontinuu, nu am avut repaus, că dacă noi am fost mulţi, pământ puţin, ne-au fugărit părinţii pe la toţi gospodarii”, spune bătrânul, care își mai dorește un singur lucru: „Să-mi dea Dumnezeu sănătate, câte zile mi-a mai da Dumnezeu, să mă lase sănătos să mă pot târâi dintr-o parte în alta. Atât vreau”.

Mediul în care trăiesc este un motiv în plus pentru bucovineni să spere că vor trăi mai mult decât alţi români. Zona de munte şi faptul că Suceava este singurul judeţ din ţară cu o suprafaţă împădurită mai mare de 50 la sută garantează o calitate mai mare a aerului.

Bogăţiile naturale care se găsesc în Bucovina sunt un alt avantaj pentru locuitori. Tratamentele cu ape minerale sau nămol sunt la îndemâna oricui în această zonă, iar specialiştii spun că terapiile de acest gen fac minuni pentru sănătate.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri