RAPORT DE ȚARĂ. Visul american de la Deveselu

Data publicării:
19032013 20olt-55737

Pe străzile prăfuite din Deveselu vor trece nu peste mult timp americanii care vor locui în baza militară situată la doar doar câţiva kilometri de sat.

Localnicii abia îi aşteaptă pe americani. Nu ştiu cum o să le spună asta, dar s-au pregătit. Aşa cum au ştiut. Au lipit afişe în limba engleză în toată comuna. Să nu cumva să se rătăcească oaspeţii.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Autorităţile au tot interesul să-i facă pe americani să se simtă cât mai bine aici. Ştiu că datorită lor, localitatea are mari şanse să se dezvolte. S-au programat deja primele investiţii. Americanii sunt dispuşi să dea sute de mii de euro pentru ca micuţii din comună să înveţe în şcoli moderne.

Vor să investească în cele patru unităţi, două grădinițe şi şcoli gimnaziale, în sălile de clasă, în materiale didactice, în sală de sport, în amenajarea terenul de sport, amenajarea curţii şcolii. Vor să investească în tot ce se poate, cabinete, laborator de informatică, fizică, chimie”, este convinsă Oltiţa Urâtu, directorul şcolii gimnaziale Deveselu.

Comuna e în continuă schimbare

Venirea americanilor a ajutat comuna şi să atragă mai rapid bani europeni. În localitate se lucrează deja la reţeaua de canalizare şi staţia de epurare. O investiţie de peste 7 milioane de euro.

Odată cu venirea americanilor în zonă, se va schimba şi Deveselul. Noi suntem cu toţii încântaţi de cele ce se vor întâmpla aici. Cred că Deveselu va fi de nerecunoscut, deci filmaţi-l aşa cum e şi o să-l filmaţi şi după 2-3 ani”, spune Ion Aliman, primarul comunei Deveselu.

Datorită musafirilor, se vor crea locuri de muncă în construcţii şi vor fi angajaţi lucrători în micile magazine care-i vor aproviziona în viitor pe americani. Mană cerească pentru comunitate: trei sferturi din familiile din Deveselu trăiesc cu cel mult 700 de lei pe lună.

Pe terenul din spatele căii ferate se va construi viitoare bază militară americană de la Deveselu, în cadrul complexului vor exista atât zone de locuit, cât şi construcţii militare.

Sunt așteptați, în primă fază, 200 de militari

O investiţie de peste 400 de milioane de dolari. Baza militară va deveni funcţională peste doi ani, iar pentru întreţinerea ei americanii vor da anual alte 20 de milioane de dolari. În primă fază aici vor ajunge 200 de militari americani.

Dincolo de investiţiile ce stau să vină, comuna Deveselu ascunde şi ruinele unei alte bazei militare. Constrută cu sprijin sovietic în anii '50, la Baza Aeriană au lucrat de-a lungul anilor peste o sută de piloţi, care aveau misiunea de a păzi spaţiul aerian din partea de sud-est a ţării. Pentru ei s-au ridicat blocuri luxoase, cu piscină, sală de spectacol sau teren de sport.

Această piscină a fost săpată chiar de căptre piloţii care locuiau aici, în urmă cu mai bine de 40 de ani. Ștrandul era locul unde se organizau diferite evenimente, zile de naştere sau grătare in familie.

Desfinţarea bazei a transformat cartierul în ruină. Dor câţiva foşti piloţi nostalgici mai locuiesc acolo.

Mulţi au schimbat unităţile, alţii au trecut în rezervă, alţii au decedat. Pare o colonie destul de lipsită de activitate”, spune Octavian Margherescu, căpitan comandor în rezervă.

Deşi americanii le-au promis că vor investi în ridicarea nivelului de trai din comună, autorităţile din Deveselu privesc cu interes şi spre regionalizare. Cred că astfel ar putea accesa mai uşor fonduri europene şi ar beneficia de investiţii mai mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri