Sari la conținut

ROMÂNIA FURATĂ | Dosarul „Circuitul financiar al lui Sebastian Ghiță”

Majoritatea firmelor importante din grupul lui Sebastian Ghiţă au avut sute de contracte cu instituţii de stat - autorităţi locale sau centrale.

Unele dintre cele mai mari afaceri făcute de firmele actualului deputat au fost cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Administrației și Internelor.

Pentru cele două instituţii, Asesoft International, 2K Telecom și Teamnet International SA au furnizat, între 2010 și 2014, servicii IT și de telecomunicații în valoare de aproape 46 de milioane de euro.

Cel mai important contract cu Ministerul de Externe a fost semnat în 2010. Statul plătea 2,5 milioane de euro către asocierea Asesoft International SA și Teamnet International SA, pentru implementarea unui sistem informatic de gestionare a vizelor. Reprezentantul celor două societăţi în relaţia cu statul era Cristian Anastasescu, cumnatul lui Sebastian Ghiţă.

Un alt contract, de peste 27 de milioane de euro, cu Ministerul de Interne, a fost câştigat de 2K Telecom SRL în decembrie 2009. Societatea controlată de fratele (Alexandru Ghiţă - 67,12%), unchiul (Domente Vasile - 8,05%) şi vărul (Radu Vasile - 24,83%) lui Sebastian Ghiţă a făcut pentru Ministerul de Interne o reţea informatică securizată.

Înainte de a deveni deputat, în 2012, Sebastian Ghiţă şi-a vândut toate părţile sociale deţinute la companiile fondate de el.

Le-am vândut. Celor de la Teamnet le-am vândut cu ceva ani în urmă, trei, patru, cinci, înainte să vândă ei către Banca Mondială. Celelalte companii le-am vândut acum cinci-şase ani şi aşa mai departe. Fiecărui acţionar, fiecărui partener pe care îl aveam în companie în momentul în care am intrat în politică i-am vândut părţile sociale”, a declarat parlamentarul.

Cum arată circuitul financiar pe care l-ar fi controlat deputatul Sebastian Ghiţă şi ce nume noi apar în această schemă aflaţi astăzi, la Digi24, de la ora 20:00.

Pe aceeași temă