Papa Benedict al XVI-lea a oficiat ultima audienţă generală în calitate de pastor al Bisericii Catolice

Data publicării:
2701papa1raluca-51826

Peste 50.000 de credincioşi din toată lumea au mers miercuri în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican pentru a-şi lua rămas bun de la Suveranul Pontif. La ora 1, ora României, slujba s-a încheiat. Papa Benedict al XVI-lea a părăsit piaţa în celebrul vehicul Papamobil, în ovaţiile celor prezenţi.

Papa Benedict al XVI-lea a oficiat ultima audienţă generală în calitate de pastor al Bisericii Catolice | vatican.va

Digi24 a propus cu această ocazie o discuţie sinceră despre credinţă şi necredinţă, despre dialog între confesiuni, despre motivele care fac să sporească neîncrederea oamenilor în Biserică şi, desigur, motivele pentru care Papa Benedict al XVI-lea a ales să facă pasul înapoi(VIDEO).

Invitaţi în studioul Digi24 au fost regizorul Ana Boariu, totodată jurnalist catolic, şi Cristian Mititelu, şef timp de 20 de ani al redacţiei BBC România, în prezent membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

De la Digi24 Oradeaau intrat în direct Preasfinţitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea; de la Sibiu, a vorbitpărintele profesor dr. Constantin Necula, iar de la Patriarhia Română s-a alăturat dezbaterii părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Papa Benedict, prima retragere din ultimii 1300 de ani

German de origine, Joseph Alois Ratzinger s-a născut la16 aprilie 1927, într-un sat de la graniţa cu Austria, la 30 de kilometri de Salzburg. Doctor în teologie, el a devenit rapid unul dintre cei mai influenţi oficiali de la Vatican, iar la19 aprilie 2005a fost ales Papă.

La 78 de ani, Joseph Alois Ratzinger era cel mai bătrân cardinal ales papă în ultimii 300 de ani. Profesor de pian, el plănuia să se pensioneze în 2005, anul în care Papa Ioan Paul al II-lea a încetat din viaţă. Înscăunat în fruntea Bisericii Catolice, Benedict al XVI-lea a recunoscut ulterior că nu a dorit niciodată să fie Papă.

Suveranul pontif a preluat conducerea într-un moment în care Biserica Catolică se confrunta cu cea mai aprigă furtună din ultimii zeci de ani: scandalul copiilor abuzaţi de preoţi. Valul de acuzaţii, procesele şi rapoartele oficiale despre abuzuri din partea clericilor au atins punctul culminant în 2009 şi 2010 şi au devenit un episod marcant al pontificatului său.

În timp ce înalţi prelaţi de la Vatican au acuzat presa că a orchestrat o conspiraţie anti-catolică, Papa Benedict al XVI-lea a insistat ca biserica să-şi accepte propria responsabilitate: „Ne rugăm pentru iertare de la Dumnezeu şi de la persoanele implicate, în timp ce promitem că vom face tot posibilul pentru a ne asigura că astfel de abuzuri nu se vor mai produce niciodată”, spunea Suveranul Pontif.

Înainte de a deveni Papă, cardinalul Joseph Ratzinger a petrecut 24 de ani la Vatican ca şef al Congregației pentru Doctrina Credinței, titlul actual purtat de instituţia cândva numită Inchiziție. De aici i se trage şi porecla „Rotweilerul lui Dumnezeu”.

Mai multe controverse i-au marcat pontificatul. În 2006, Papa Benedict al XVI-lea a stârnit protestele musulmanilor din întreaga lume după ce a folosit într-un discurs un citat dintr-un împărat bizantin care asocia Islamul cu violenţa.

În timp ce Biserica Catolică era zguduită de scandaluri de pedofilie, a fost acuzat şi că a fost prea blând cu preoţii care au comis abuzuri. De asemenea, capacitatea lui de a conduce Vaticanul a fost pusă sub semnul întrebării după ce mai multe documente confidenţiale au apărut în presă. Acestea dezvăluiau acte de corupţie şi gestiune defectuoasă la Vatican.

Nu în ultimul rând, Papa a fost acuzat de colaborarea cu naziştii după ce s-a aflat că la vârsta de 14 ani s-a înrolat în rindurile organizaţiei tineretului nazist. Benedict al XVI-lea a susţinut mereu că a fost forţat să se înroleze însă, potrivit presei, legea care îi obliga pe tinerii germani să se înroleze a intrat în vigoare la cinci luni după ce suveranul pontif împlinise 14 ani.

În cei opt ani de Pontificat, Benedict al XVI-lea a vizitat 25 de state. În 2009, a fost atacat în timpul slujbei de Crăciun de la Vatican. O tânără a sărit din public şi l-a doborât la pământ. Papa nu a fost rănit, însă incidentul a dezvăluit existenţa breşelor din sistemul de securitate al Sfântului Scaun.

În 2012, Suveranul Pontif, care nu este un pasionat al computerelor, şi-a făcut debutul în lumea virtuală cu un cont pe Twitter.

Vârsta înaintată şi problemele de sănătate l-au determinat să renunţe însă în 2013 la conducerea Bisericii Catolice şi să devină astfel primul Papă din epoca modernă care recurge la un astfel de gest. Pe 11 februarie, el a făcut anunţul care a surprins întreaga lume: „Forţele mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt de ajuns pentru exercitarea într-un mod adecvat a misiunii Sfântului Petru. Sunt pe deplin conştient că această funcție, datorită naturii sale spirituale, trebuie să fie dusă la capăt nu doar prin cuvinte şi fapte, ci şi prin rugăciuni şi suferință.

După retragere, Benedict al XVI-lea se va muta temporar la Castel Gandolfo, o localitate din sudul Romei, unde va rămâne până când va fi gata noua sa reşedinţă de la Vatican.

Pe aceeaşi temă:

Papa Benedict al XVI-lea a oficiat ultima sa slujbă duminicală la Vatican în calitate de Suveran Pontif

Ultima audienţă a Papei Benedict. Preşedintele Italiei a fost ultimul şef de stat primit de Papă

Victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi cer audierea Papei Benedict al XVI-lea

Papa Benedict va primi o pensie de 2500 de euro pe lună după retragerea oficială de la Vatican

Penultima slujbă Angelus. Mesajul Papei Benedict al XVI-lea: Renunțați la egoism!

DEZBATERE Ce contează în alegerea succesorului Papei?

Experţii în istoria religiilor comentează profeţiile despre viitorul Papă

Profeţiile lui Nostradamus: Va crea noul Papă un scandal în Biserica Catolică?

Traian Băsescu i-a transmis Papei un mesaj de la Patriarhul Daniel

Traian Băsescu, în vizită la Vatican. Este ultimul şef de stat european primit de Papa Benedict al XVI-lea

Prima apariţie publică a Papei după anunţul retragerii

Bloomberg: Retragerea Papei ar trebui să dea de gândit "leilor bătrâni" din politică

Un fulger a lovit cupola bazilicii San Pietro din Vatican, în aceeaşi zi în care Papa Benedict şi-a anunţat retragerea

Reacţii la retragerea Papei: nu vom mai avea papi pe viaţă, ci pe durată determinată

Care este procedura de alegere a Suveranului Pontif

The Guardian: Cardinalul Peter Turkson din Ghana, favorit la Scaunul Pontifical (case de pariuri)

Benedict al XVI-lea renunţă la pontificat, după aproape opt ani. Ce urmează?

Papa Benedict al XVI-lea se retrage. Joseph Ratzinger renunţă la Pontificat din 28 februarie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri