TRIUMFUL UNEI NAȚIUNI. Cristian Citre, realizator Digi24: Am suprapus investigaţia jurnalistică investigaţiei istorice, pentru a reuşi să spunem mai departe o poveste clară

Data publicării:
cristi citre 2 1

Ce înseamnă „Triumful unei naţiuni” pentru telespectatorii care urmăresc Digi24?

Cristian Citre: „Triumful unei naţiuni" este o nouă campanie marca Digi24 în care spunem una dintre cele mai dragi poveşti ale poporului român: Unirea de la 1 decembrie 1918. Aşa cum am făcut mereu, consecvenţi cu noi înşine, am suprapus investigaţia jurnalistică investigaţiei istorice pentru a reuşi să spunem mai departe o poveste clară, demantelată de mituri şi pe înţelesul tuturor.

Unde au avut loc filmările pentru această campanie şi ce aţi urmărit?

C.C: Am creionat portretele oamenilor Unirii, cele mai importante personalităţi care au făcut posibil actul de la 1 decembrie 1918. Am fost apoi în locurile unde s-au luat cele mai importante decizii - Castelul Peleş din Sinaia, Palatul Cotroceni din Bucureşti, dar şi în cele mai fierbinţi puncte ale anilor 1916 - 1918: Fundata, locul unde a început ofensiva armatei române în vara anului 1916, locul unde a murit primul român în Primul Război Mondial, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, localităţi din Carpaţii Orientali devenite deja legendare pentru eroica rezistenţă a armatei române din vara anului 1917 în faţa nemţilor şi austro-ungarilor.

Mai au românii nevoie de istorie, mai doresc să vadă asta la televizor?

C.C: Sigur că da! „Triumful unei naţiuni" este un demers jurnalistic ce se înscrie în seria campaniilor consacrate deja la Digi24: „10 Mai: Ziua Independenţei, Ziua Regalităţii" sau „23 august 1944 - Istoria Furată". Încercăm astfel să punem reflectorul pe marile evenimente ale istoriei recente a poporului român, o istorie mitizată, distorsionată şi remodelată de jumătatea de secol de comunism, pe de o parte, dar şi de lipsa unei voinţe autentice, la multe niveluri ale societăţii, de a da jos vălul de minciună de pe ochii românilor, pe de altă parte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri