Ziua Regalității este ignorată de politicieni și de instituțiile statului

Data publicării:
politicieni

Cu excepţia unui mesaj postat pe Facebook de premierul Victor Ponta, nu există nicio manifestare oficială dedicată acestei zile. Iar parlamentarii, care ar face sărbători legale pe bandă rulantă pentru o zi liberă în plus, au abandonat un proiect de lege iniţiat chiar de ei prin care 10 nai ar fi devenit Ziua Independenţei.

Autorităţile de la Bucureşti nu au marcat nici măcar printr-un comunicat de presă importanţa acestei zile pentru poporul român.

Premierul Victor Ponta s-a rezumat la un mesaj postat pe pagina de Facebook. Şeful Executivului precizează că, deşi este republican convins, apreciază rolul monarhiei în construirea României moderne.

10 mai, Ziua Regalității, marchează un moment important din trecutul naţiunii române, care ne arată că demnitatea, dragostea de ţară şi onoarea sunt trăsături pe care liderii politici adevaraţi le transmit poporului, făcându-l astfel mai puternic şi mai rezistent în faţa provocărilor istoriei”, scrie Victor Ponta.

Nici parlamentarii nu au organizat vreun eveniment special, deşi mai mulţi aleşi din toate partidele au propus ca ziua de 10 mai să fie declarată sărbătoarea naţională a Independenţei. O lege pe această temă a trecut deja de Senat acum doi ani şi a rămas uitată în sertare la Camera Deputaţilor. Şi iniţiatorii au uitat de ea, aşa se face că în urmă cu o lună un deputat liberal Radu Zlati anunţa solemn că va depune un proiect de lege pentru ca 10 mai să fie declarată Ziua Naţională a Independenţei şi a Tradiţiei Monarhice.

Dacă aleşii ignoră total istoria, societatea civilă s-a mobilizat exemplar în spirjinul legii abandonate la Camera Deputaţilor. O pagină de Facebook a fost creată pentru a strânge semnături în sprjinul proiectului. Istorici de seamă, precum Neagu Djuvara, au propus ca 10 mai să ia locul zilei de 1 Decembrie şi să fie declarată Ziua Naţioanală a României.

De-a lungul timpului, în funcţie de regim sau de interesele partidului aflat la guvernare ziua naţională a României a avut date şi semnificaţii diferite. Din 1866 până în 1947 românii au sărbătorit monarhia, independenţa şI regatul.

Au urmat 41 de ani în care Ziua Naţională reprezenta momentul în care românii au întors armele împotriva Germaniei Naziste. După căderea regimului comunist paradele de 23 August au fost înlocuite cu cele de 1 Decembrie, ziua Marii Uniri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri