Donald Trump s-a răzgândit și nu mai vrea să interzică TikTok: „Copiii vor înnebuni fără el”

Data actualizării: Data publicării:
Social Media Illustrations, Warsaw, Poland - 30 Sep 2020
Senatorii SUA discută un proiect de lege care ar acorda companiei ByteDance 165 de zile pentru a renunța la TikTok. Donald Trump se opune acestui proiect. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Candidatul la președinția SUA, Donald Trump, a spus luni că TikTok este o amenințare pentru securitatea națională, dar nu e de acord cu interzicerea aplicației pentru că i-ar întrista pe copii, care „ar înnebuni” fără platforma socială, și o eventuală restricție ar întări compania Meta, care ar avantaja Facebook, platformă pe care republicanul o critică dur de câte ori are ocazia, scrie Reuters.

Trump și-a reiterat îngrijorarea privind interzicerea TikTok, în timp ce senatorii SUA discută un proiect de lege săptămâna aceasta, care i-ar oferi proprietarului chinez al TikTok, ByteDance, aproximativ șase luni pentru a renunța la aplicația folosită de 170 de milioane de americani.

Camera Reprezentanților SUA urmează să voteze miercuri proiectul, în conformitate cu regulile de urgență, care impun ca două treimi din membri să voteze „da” pentru ca măsura să fie adoptată.

TikTok a transmis luni seara Congresului, într-o scrisoare verificată de Reuters, că „nu este deținută sau controlată de guvernul chinez” și a argumentat că în cazul în care compania ar fi vândută, cumpărătorul nu va continua efortul TikTok, în care s-au investit 1,5 miliarde de dolari, de a proteja datele din SUA.

„În mod ironic, datele utilizatorilor din SUA ar putea fi mai puțin sigure în cadrul unei scheme de cesionare”, a spus compania.

Donald Trump nu este de acord cu proiectul de lege care ar putea interzice TikTok în SUA

FBI, Departamentul de Justiție și Biroul Directorului Național de Informații intenționează să organizeze marți o ședință secretă de informare pentru membrii Camerei. Directorul FBI, Chris Wray, a reiterat îngrijorările legate de TikTok în cadrul unei audieri de luni.

Evaluarea anuală a amenințărilor din 2024 a comunității de informații din S.U.A., publicată luni, spune că „conturile TikTok conduse de un grup de propagandă din RPC au vizat candidați din ambele partide politice în timpul ciclului electoral din SUA în 2022”.

Departamentul de Justiție și-a detaliat preocupările de securitate cu privire la TikTok într-un document.

„Nu caut să fac Facebook să-și dubleze dimensiunea”, a declarat Trump luni pentru CNBC. „Și dacă interzici TikTok, (atunci) Facebook și altele, dar mai ales Facebook, vor fi marii beneficiari. Și cred că Facebook este foarte necinstit.”

Trump s-a întâlnit recent cu investitorul Jeff Yass, a cărui firmă de investiții Susquehanna International Group deține acțiuni în ByteDance, a confirmat el la CNBC. Trump a spus că nu au vorbit despre TikTok.

Copiii vor înnebuni fără TikTok, spune Trump

Trump a criticat anterior compania Meta Platforms pentru că i-a revocat accesul la Facebook și Instagram, după ce și-a eliminat două dintre postările în timpul revoltei din 6 ianuarie 2021, de la Capitoliul SUA. Conturile sale au fost restabilite în februarie 2023.

Trump a mai spus că o interdicție TikTok ar putea avea impact negativ asupra tinerilor.

„Există o mulțime de copii mici pe TikTok care vor înnebuni fără el”, a spus el. „Există multe lucruri bune și multe rele cu TikTok.”

CEO-ul Tiktok, Shou Zi Chew, va vizita Capitol Hill la sfârşitul acestei săptămâni într-o călătorie programată anterior pentru a discuta cu senatorii, a declarat o sursă informată pe această temă.

Președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că va semna proiectul de lege după ce o comisie a aprobat în unanimitate măsura.

ByteDance are 165 de zile pentru a renunța la TikToK, dacă proiectul va fi votat

TikTok, care spune că nu a împărtășit și nu ar împărtăși datele utilizatorilor din SUA cu guvernul chinez, susține că proiectul de lege al Camerei echivalează cu o interdicție. Nu este clar dacă China va aproba vreo vânzare sau dacă TikTok ar putea fi cesionat în șase luni.

Liderul majorității Camerei, Steve Scalise, a spus că „trebuie să ne asigurăm că guvernul chinez nu poate arma TikTok împotriva utilizatorilor americani și a guvernului prin colectarea de date și propagandă”.

Proiectul de lege ar acorda lui ByteDance 165 de zile pentru a renunța la TikTok. Dacă nu reușește să facă acest lucru, magazinele de aplicații operate de Apple, Alphabet și alții nu ar mai putea oferi aplicația TikTok în mod legal sau servicii de găzduire web aplicațiilor controlate de ByteDance, în general.

În 2020, Trump a încercat să interzică TikTok și WeChat, deținut de chinezi, dar a fost blocat de instanțe.

Aplicația este populară și obținerea legislației aprobate atât de Cameră, cât și de Senat într-un an electoral poate fi dificilă. Luna trecută, echipa de campanie a lui Biden s-a alăturat TikTok.

Echipa lui Trump nu s-a alăturat TikTok.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri