Elevii români care au uimit NASA

Data actualizării: Data publicării:
elevi

Se apropie clipa în care sărbătorim 100 de ani de România mare. Până atunci, Digi24 vă prezintă 100 de exemple de urmat pentru următorii 100 de ani. Astăzi, îi cunoaştem pe liceenii vizionari de la Colegiul "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, care au uimit NASA cu proiectele lor spaţiale. De 15 ani, se întorc cu premii de la prestigioasa competiţie internaţională. În anul centenar, au imaginat o lume pe Lună şi au impresionat juriul NASA.

- Erau cinci rachete aliniate când am ajuns acolo și a fost impresionant pentru noi.

- Da, să vedem rachetele de 20 de metri și motoarele lor...

- Ușor, uşor intrai în temetica concursului, te propulsa undeva în viitor.

Ariana, Cristian şi Alex povestesc, cu ochii strălucind de emoţie, despre rachetele pe care le-au văzut la NASA, în această primăvară. Au ajuns acolo la concursul de design spaţial cu un proiect îndrăzneţ, la care au lucrat împreună cu tineri din alte ţări: au imaginat o aşezare umană pe Lună şi au realizat-o grafic până în cele mai mici detalii. Din sute de idei, a lor a fost premiată cu argint.

Cu doar un an în urmă, alţi trei elevi de la Colegiul "Mircea cel Bătrân" din Constanţa i-au impresionat pe specialiştii Agenţiei Spaţiale Americane. Adolescenţii au gândit punţi de lansare către colonizarea planetei Marte.

-Nava de transport şi asamblare a stației spațiale este formată dintr-un cilindru în care stocăm resursele și structurile. Cu aceste propulsoare va ajunge ea în punctul L5 și atunci vor ieși brațele și vor începe să asambleze componentele.

Bianca Maria Baias, elevă premiată de NASA: A fost o muncă destul de obositoare, însă am reușit să ne coordonăm toți trei în echipă pentru a face ceva frumos.

Iar efortul le-a fost răplătit cu locul al doilea. Cel care le-a insuflat copiilor pasiunea pentru proiectele spaţiale este profesorul lor de fizică, Ion Băraru.

-Văd foarte multă fericire pe chipurile lor!

Ion Bararu, profesor coordonator proiecte NASA: Cred și eu. Păi să te duci dintr-o țărișoară așa de mică, precum România, să concurezi cu așa personaje, persoane, mă rog, echipe cunoscute, cu experiență mare și să-i bați la ei acasă e cam...

- Motiv de fericire.

-Da, da.

Cu 11 echipe înscrise în concurs numai în 2010, dascălul a primit o diplomă specială de la NASA. Succesul se datorează faptului că a ştiut nu doar să-i înveţe, ci să-i şi inspire pe elevi.

Ion Băraru, profesor coordonator proiecte NASA: Ei înțeleg de la mine că ceea ce învață în școală ar trebui să aplice în viața de toate zilele. Îi sfătuiesc să învețe la toate materiile pentru că lumea viitorului este foarte complexă: în câțiva ani dispar meserii și apar altele.

În 14 ani de competiţii, 700 de elevi ai colegiului supranumit "pepiniera geniilor" au participat la competiţiile Agenţiei Spaţiale Americane, de unde s-au întors cu peste 70 de premii. Cel mai răsunător succes al lor a fost cel din 2007, când au obţinut Marele Premiu și locul al doilea, caz unic în istoria NASA. Dascălul care i-a pregătit are, în an centenar, un mesaj pentru cei care ţin frâiele învăţământului românesc.

Ion Băraru, profesor coordonator proiecte NASA: Trebuie să ștergem tot ce există acuma în învățământ și să înceapă totul de la 0, formarea de cadre didactice noi, pe principii moderne, cu educație solidă din punct de vedere profesional, psihopedagogică și cu remunerație corespunzătoare. Altfel nu se poate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai...
Digi FM
Iubire și flori pentru Celine Dion, la Paris. Fani din toată lumea au așteptat-o la hotel, ea, emoționată de...
Pro FM
Bebe Rexha, pozată de paparazzi în costum de baie, în Mykonos. Ce poze a pus ea pe Instagram
Film Now
Josh Hartnett, despre sfatul „inutil” pe care l-a primit de la colegul din „Oppenheimer”, Mat Damon...
Adevarul
Motivul pentru care Donald Trump refuză o dezbatere faţă în faţă cu Kamala Harris
Newsweek
România lansează la apă o navă de logistică pentru un grup de luptă al Olandei. Costă 375.000.000 €
Digi FM
Radu Ștefan Bănică și-a găsit mașina vandalizată: „Am văzut că e înclinată într-o parte, a fost un cuțit...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă iei mai mult paracetamol decât e recomandat. Ce să nu faci cu niciun chip dacă iei...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Sandra Bullock își aniversează ziua de naștere, prima după moartea iubitului ei: „Nu ascunde că a fi tristă...
Harvey Weinstein
Harvey Weinstein a fost transferat din închisoare în spital. Producătorul de la Hollywood are COVID-19 şi...